Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η τελευταία εμφάνιση της Άνγκελα Μερκελ ως επικεφαλής του CDU. Η καγκελάριος βούρκωσε στη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του Αμβούργου, ενώ μετά την ομιλία οι σύνεδροι την χειροκροτούσαν για πολλά λεπτά. 

 

Μάλιστα, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η υποψήφια που στηρίζει η Μέρκελ ως διάδοχο της, δεν κρατήθηκε και έβαλε τα κλάματα. 

 

 

 

Στην ομιλία η Μέρκελ δεν παρέλειψε να αφήσει και ένα καρφί για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φροντίζοντας να υπενθυμίσει πως εκείνος ήταν αρχηγός του κόμματος όταν ξέσπασε το οικονομικό σκάνδαλο στπ CDU, το 1998. Η Μέρκελ ανέλαβε την ηγεσία του CDU το 2000.

 

Δάκρυα και «καρφιά» για Σόιμπλε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της Μέρκελ
EPA

 

«Το CDU σήμερα είναι διαφορετικό από το 2000 και αυτό είναι καλό. Το κόμμα δεν πρέπει να κοιτάζει το παρελθόν αλλά το μέλλον», τόνισε. 

 

Τελειώνοντας, και προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα συγκίνησης, η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως ήθελε να αφήσει την ηγεσία του κόμματος με αξιοπρέπεια και τόνισε : «Είναι πλέον ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, ήταν μεγάλη χαρά για μένα, ήταν τιμή».

 

Στις 15:00 τοπική ώρα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η ψηφοφορία της διαδοχής ανάμεσα στους 1001 συνέδρους.

 

Εκτός από την Κραμπ- Καρενμπάουερ υποψήφιοι είναι ο Φρίντριχ Μέρτς και ο Γιενς Σπαν.

 

Με βάση το πρόγραμμα τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι γνωστά περίπου δυόμιση ώρες αργότερα.