ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Βυθίζεται η τουρκική λίρα μετά την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη

Βυθίζεται η τουρκική λίρα μετά την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η τουρκική λίρα βυθίζεται, στις πρώτες αντιδράσεις των αγορών μετά από μία ακόμη αιφνιδιαστική αλλαγή στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Το νόμισμα καταγράφει πτώση έως και 17% στην έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές και η αξία της έφτασε ακόμη και σε 8,3575 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.

 

Η απόφαση του Ερντογάν να καρατομήσει τον Νατζί Αγκμπάλ- κίνηση που έγινε γνωστή τα ξημερώματα του Σαββάτου- αιφνιδίασε πολλούς επενδυτές, που είχαν επικροτήσει τις αποφάσεις του για τη μετακίνηση της Τουρκίας προς μία πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική.

 

Ο διορισμός του Αγκμπάλ τον περασμένο Νοέμβριο είχε βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουρκικής λίρας, έπειτα από το ιστορικό χαμηλό που είχε καταγράψει. Τώρα επενδυτές και αναλυτές ανησυχούν ότι η τοποθέτηση του Σαχάπ Καβτζίογλου στη θέση του θα εξαλείψει τα κέρδη που είχε πετύχει ο Αγκμπάλ στη σύντομη θητεία του.

 

Ο Αγκμπάλ καρατομήθηκε λίγο μετά την απόφαση για αύξηση του βασικού επιτοκίου, κίνηση που επικρότησαν οι αναλυτές. Ο Καβτζίογλου- οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν- έγινε ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από το 2019.

 


Σε άρθρο του στην εφημερίδα Yeni Safak τον προηγούμενο μήνα, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης έγραφε ότι οι «αυξήσεις των επιτοκίου θα οδηγήσουν έμμεσα σε μια αύξηση του πληθωρισμού». Μια άποψη που είναι ενάντια στις περισσότερες σύγχρονες μακροοικονομικές θεωρίες, αλλά και μια θέση που υιοθετεί ο Ερντογάν, σημειώνουν οι Financial Times.

 

Διεθνή
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ