Brexit: Οι τρεις στους τέσσερις διευθυντές βρετανικών εταιριών εξετάζουν τη μεταφορά στο εξωτερικό

Brexit: Οι τρεις στους τέσσερις διευθυντές βρετανικών εταιριών εξετάζουν τη μεταφορά στο εξωτερικό Facebook Twitter
0

Τρία τέταρτα των διευθυντών βρετανικών εταιρειών εξετάζουν τη πιθανότητα να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό μετά το δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

 

Η έρευνα της KPMG μεταξύ 100 Βρετανών διευθυντών εταιρειών, οι οποίες έχουν έσοδα από 100 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας έως 1 δις λίρες Αγγλίας (115,4 εκατομμύρια ευρώ έως 1,15 δις ευρώ), εμφανίζει 86% από αυτούς να νιώθουν αυτοπεποίθηση για την προοπτική ανάπτυξης των εταιρειών τους, και 69% να νιώθουν το ίδιο για την προοπτική ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στα επόμενα τρία χρόνια.

 

Ωστόσο, 76% είπαν ότι εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν είτε την έδρα τους είτε τις δραστηριότητές τους έξω από τη Βρετανία λόγω της ψήφου "Brexit" (εξόδου από την ΕΕ) στις 23 Ιουνίου.

 

"Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αντιδρούν στην επικρατούσα ανασφάλεια με σχέδια ετοιμότητας", είπε ο Σάιμον Κόλινς, διευθυντής της KPMG UK, που ανήκει στον όμιλο διεθνούς εταιρείας λογιστών και συμβούλων. "Πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι η ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας να λειτουργήσει σωστά θα διαταραχτεί μόλις βγούμε από την ΕΕ, και για αυτό, για πολλούς διευθύνοντες συμβούλους είναι σημαντικό να κoιτάξουν διαφορετικές προοπτικές για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές διαταραχές", πρόσθεσε.

 

Το δημοψήφισμα του Ιουνίου δημιούργησε ανασφάλεια για τον οικονομικό μέλλον της Βρετανίας και τις εμπορικές σχέσεις της με την ΕΕ.

 

Ο Τζον Νέλσον, πρόεδρος της Lloyd's of London, είπε στο πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να μεταφέρει μερικές από τις δραστηριότητές της στην ΕΕ άμεσα με την επίκληση από τη Βρετανία του Άρθρου 50 της Συμφωνίας της Λισαβόνας, το οποίο θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διεργασιών για την έξοδο από την ΕΕ.

 

Οι σύμβουλοι της πρωθυπουργού Τερίσα Μέι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα επικαλεστεί το Άρθρο 50 νωρίς το 2017, ανοίγοντας το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις εξόδου, που θα διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

 

Ερωτηθέντες τί θα ενθάρρυνε τις εταιρείες να συνεχίσουν να επενδύουν στη Βρετανία μετά την ψήφο Brexit, η πλειοψηφία των διευθύνοντων συμβούλων στους οποίους απευθύνθηκε η KPMG δήλωσαν ότι το πιό σημαντικό είναι η σταθερότητα των εμπορικών όρων. Μόνο ένας είπε ότι πιό σημαντικό ήταν το χρονοδιάγραμμα της έναρξης διαδικασιών εξόδου.

 

Σύμφωνα με την KPMG, 72% των διευθυντών ψήφισαν την παραμονή στην ΕΕ.

 

Η ψήφος Brexit επηρέασε το βρετανικό νόμισμα, με τη στερλίνα να καταλήγει στην χαμηλότερη τιμή κλεισίματος τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, όμως μια δημοσκόπηση του Reuters αυτόν τον μήνα βρήκε ότι η Βρετανία αναμένεται να αποφύγει, με στενά περιθώρια, μια ήπια ύφεση, μια κοινή πρόβλεψη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

 

Πάνω από 20 ευρωπαϊκές ενώσεις επιχειρήσεων και εταιρείες που έχουν ερωτηθεί από το Reuters είπαν ότι υποστηρίζουν τη θέση της κυβέρνησής τους ότι ο τραπεζικός τομέας της Βρετανίας θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ μόνο εάν η χώρα συνεχίσει να ακολουθεί τους κανονισμούς της ΕΕ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM