Βρετανοί CEO κέρδισαν σε τρεις μέρες όσα ένας εργαζόμενος βγάζει σε έναν χρόνο

Βρετανοί CEO κέρδισαν σε τρεις μέρες εργασίας όσα ένας εργαζόμενος βγάζει έναν χρόνο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών της Βρετανίας υπολογίζεται πως έχουν κερδίσει περισσότερα χρήματα μέχρι το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης από όσα θα κερδίσει ο μέσος εργαζόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ολόκληρο το 2023, σύμφωνα με ανάλυση των τεράστιων μισθολογικών διαφορών εν μέσω απεργιών και κρίσης του κόστους ζωής.

Το High Pay Centre, ένα thinktank που διεξάγει εκστρατείες για δικαιότερες αμοιβές για τους εργαζόμενους, δήλωσε ότι μέχρι τις 2 το μεσημέρι της τρίτης εργάσιμης ημέρας του έτους, ένας διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των εταιριών που είναι εισηγμένες στον FTSE 100 θα αμείβεται σε ωριαία βάση περισσότερο από τον ετήσιο μισθό ενός εργαζομένου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό με βάση τα στοιχεία του μέσου όρου των αμοιβών και για τις δύο ομάδες.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι του FTSE 100 αμείβονται κατά μέσο όρο με 3,4 εκατ. λίρες. Αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε 103 φορές τον μέσο μισθό των 33.000 λιρών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν πώς οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών αυξήθηκαν δραματικά μετά από μια πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι απλοί εργαζόμενοι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αυξήσεις μισθών κοντά στον πληθωρισμό. Ο μέσος μισθός του διευθύνοντος συμβούλου εταιριών του FTSE 100 έχει αυξηθεί κατά 39% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, ενώ ο μέσος μισθός του εργαζόμενου έχει αυξηθεί μόνο κατά 6% την ίδια περίοδο.

Εννέα ώρες νωρίτερα 

Φέτος, οι επικεφαλής των εταιριών του FTSE 100 θα περάσουν το μισθολογικό ορόσημο εννέα ώρες νωρίτερα από ό,τι το 2022. Τα στοιχεία έδειχναν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι έπρεπε να περιμένουν μέχρι την τέταρτη εργάσιμη ημέρα του 2022 για να ξεπεράσουν τον ετήσιο μισθό του μέσου εργαζόμενου, ενώ φέτος θα το καταφέρουν σε λιγότερο από τρεις ημέρες.

Ο Luke Hildyard, διευθυντής του High Pay Centre, δήλωσε: «Στη χειρότερη οικονομική συγκυρία που μπορούν να θυμηθούν οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια χούφτα υψηλόμισθων εξακολουθεί να εισπράττει τόσο εξαιρετικά μεγάλα ποσά. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί πραγματικά να αντέξει να καταλαμβάνεται ένα τόσο μεγάλο μερίδιο του πλούτου που δημιουργείται από όλους τους εργαζόμενους από έναν τόσο μικρό αριθμό ανθρώπων στην κορυφή. Για να αντιμετωπίσουμε τη μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας, χρειαζόμαστε μέτρα για την ισόρροπη κατανομή των εισοδημάτων».

Ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO του FTSE 100, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν ο Sébastien de Montessus, της Endeavour, η οποία εκμεταλλεύεται ορυχεία χρυσού στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Σενεγάλη. Αμείβεται με 16,9 εκατ. στερλίνες, συμπεριλαμβανομένης μιας «εφάπαξ αμοιβής» 8 εκατ. στερλινών όταν η εταιρεία μετακόμισε από το Τορόντο στο Λονδίνο.

Δεύτερος ήταν ο Pascal Soriot, της AstraZeneca, ο οποίος αμείβεται με 13,9 εκατ. στερλίνες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ