Βρετανικές κυρώσεις σε βάρος 7 πρακτόρων της FSB για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι

Βρετανικές κυρώσεις σε βάρος 7 πρακτόρων της FSB για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε βάρος επτά ατόμων που, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, είναι μυστικοί πράκτορες της ρωσικής FSB οι οποίοι εμπλέκονται στη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι

Στους Αλεξέι Αλεξαντρόφ, Βλαντίμιρ Πανιάγεφ, Ιβάν Όσιποφ, Βλαντίμιρ Μπογκντάνοφ, Κιρίλ Βασίλιεφ, Στανισλάβ Μασκάκοφ και Αλεξέι Σεντόφ επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στη Βρετανία, ενώ «πάγωσαν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους. 

Ο Αλεξαντρόφ- γνωστός στις βρετανικές υπηρεσίες ως Φρολόφ- υπήρξε συνεργάτης της διεύθυνσης εγκληματολογίας και βρίσκονταν στην πόλη Τομσκ, όπου δηλητηριάστηκε ο Ναβάλνι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. 

«Αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών και αεροπορικών μετακινήσεων, υποδηλώνουν ότι ο Αλεξέι Αλεξαντρόφ ήταν ένας από τους μυστικούς πράκτορες που εμπλέκονται στην χρήση χημικών όπλων στην απόπειρα δολοφονίας που έγινε κατά του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Σιβηρία στις 20 Αυγούστου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στον κατάλογο των κυρώσεων μπήκε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της FSB στρατηγός Κιρίλ Βασίλιεφ και ο αντισυνταγματάρχης και επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος και καταπολέμησης της τρομοκρατίας της FSB Αλεξέι Σεντόφ.

Πρόκειται για τις δεύτερες κυρώσεις που επιβάλει το Λονδίνο για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Τον Οκτώβριο του 2020 η βρετανική κυβέρνηση είχε επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον έξι Ρώσων, μεταξύ των οποίων ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Κιριγένκο και ο διευθυντής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.

Σήμερα δημοσιεύθηκε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες άρθρο του Αλεξέι Ναβάλνι, με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δηλητηρίασή του. Σε αυτό ζητά να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον των ολιγαρχών που ανήκουν στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, ενώ σημειώνει ότι προς το παρόν στον κατάλογο υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, αλλά όχι άτομα για τα οποία, κατά την άποψή του, ενεργούν οι αξιωματούχοι αυτοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, TASS

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ