Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση βίζας για τους Ευρωπαίους

Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση βίζας για τους Ευρωπαίους Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά από σήμερα οι Ευρωπαίοι που εισέρχονται στη Βρετανία θα πρέπει να έχoυν εκδώσει ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA), ένα μέτρο που έχει στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια των βρετανικών συνόρων.

Αφού το Λονδίνο επέβαλε τον Ιανουάριο το σύστημα αυτό για τους πολίτες περίπου 50 χωρών – ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία—τώρα ήρθε η σειρά των πολιτών από περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες να υποχρεούνται να αποκτήσουν το έγγραφο αυτό προτού εισέλθουν στη Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ μετά το Brexit.

Πριν μεταβούν στη Βρετανία οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου της βρετανικής κυβέρνησης ή κατεβάζοντας την εφαρμογή UK ETA μια δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν στοιχεία της ταυτότητάς τους και θα απαντούν σε σειρά ερωτήσεων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων ζητήματα ασφαλείας.

Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά στους ταξιδιώτες να εκδίδουν την ΕΤΑ τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν ταξιδέψουν, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία.

Κανονικά για τη συμπλήρωση της αίτησης χρειάζονται λιγότερα από δέκα λεπτά και η ταξιδιωτική άδεια, που συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο, εκδίδεται μέσα σε λίγα λεπτά, διευκρίνισε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Αυξάνεται το κόστος για την έκδοση του εγγράφου

Το κόστος για την έκδοση του εγγράφου αυτού – το οποίο οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν στα αεροδρόμια ή τους σιδηροδρομικούς σταθμούς κατά την αναχώρησή τους -- ανέρχεται στις 10 λίρες (12 ευρώ), όμως από τις 9 Απριλίου θα αυξηθεί στις 16 λίρες (περίπου 19 ευρώ).

Η ETA έχει διετή ισχύ και επιτρέπει στον κάτοχό της να διαμένει στη Βρετανία για μέγιστο διάστημα έξι μηνών. Στη διάρκεια των δύο ετών που ισχύει ο κάτοχός της μπορεί να κάνει απεριόριστο αριθμό ταξιδιών στη Βρετανία, αλλά αν αλλάξει διαβατήριο θα πρέπει να εκδώσει νέα ΕΤΑ.

Εξάλλου ακόμη και οι ταξιδιώτες που κάνουν transit μέσω της Βρετανίας θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν την άδεια αυτή, με εξαίρεση όσους περνούν από κάποια αεροδρόμια, όπως το Χίθροου και αυτό του Μάντσεστερ, όπου δεν χρειάζεται να περάσουν από έλεγχο κατά την προσγείωση.

«Αν δεν είστε πολίτης μιας χώρας για την οποία απαιτείται βίζα, Βρετανός ή Ιρλανδός πολίτης, θέλουμε να ελέγξουμε τα στοιχεία σας πριν την αναχώρησή σας για να επιβεβαιώσουμε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε στη Βρετανία», εξήγησε χθες Τρίτη ο Φιλ Ντάγκλας γενικός διευθυντής της βρετανικής αστυνομίας συνόρων.

Με εξαίρεση την Ιρλανδία όλοι οι πολίτες των χωρών της ΕΕ, ενήλικες και ανήλικοι, θα πρέπει να εκδίδουν την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια, με εξαίρεση όσους διαθέτουν βίζα (φοιτητική, εργασίας…).

Αυτή η ταξιδιωτική άδεια για τη Βρετανία είναι αντίστοιχη με το ESTA (Electronic System for Travel Authorization) που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.

Η μεταβατική περίοδος

Όπως εξήγησε ο Ντάγκλας, θα υπάρξει «μεταβατική περίοδος», στη διάρκεια της οποίας οι αρχές θα επιδεικνύουν κάποια ανεκτικότητα, που θα διαρκέσει ως «τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο». Όμως «μετά κανένας δεν θα μπορεί να εισέρχεται σε αεροπλάνο ή τραίνο για να έρθει στη Βρετανία» χωρίς την ΕΤΑ.

Το μέτρο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση να ψηφιοποιήσει το σύστημά της για τη διαχείριση των συνόρων της χώρας.

Η ΕΕ προβλέπει να υιοθετήσει ένα αντίστοιχο σύστημα το 2026, με το ETIAS (European Travel Information and Authorization System).

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολική κατοχή της Γάζας: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εν μέσω προειδοποιήσεων για ανθρωπιστική καταστροφή

Διεθνή / Ολική κατοχή της Γάζας: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εν μέσω προειδοποιήσεων για ανθρωπιστική καταστροφή

Ο Νετανιάχου εξετάζει την πλήρη στρατιωτική κατοχή της Γάζας, με διεθνείς οργανώσεις να προειδοποιούν για νέα κύματα θανάτων και εκτοπισμού
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πάρει θέση εναντίον του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Διεθνή / Ο Τραμπ «στη μάχη» κατά του Μαμντάνι: Σκέψεις για δημόσια υποστήριξη σε Κουόμο-Άνταμς

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει στις εκλογές για τον δήμο της Νέας Υόρκης, πιέζοντας υπέρ των Αντριου Κουόμο ή Έρικ Άνταμς για να βγάλει εκτός τον δημοκρατικό υποψήφιο Ζόχραν Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα και η Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι Εσωτερικές Διαιρέσεις Ενισχύουν την Επιρροή του Πεκίνου

Διεθνή / Η Κίνα και η κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις ενισχύουν την επιρροή του Πεκίνου

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την Κίνα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το πολιτικό σκηνικό να διχάζεται και κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Διεθνή / Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Η εταιρεία Marks & Spencer στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση συγγνώμης προς μία μητέρα και τη 13χρονη κόρη της για την «αναστάτωση» - Στη διαμάχη δεν παρέλειψε να επέμβει και η γνωστή τρανσφοβική του Χάρι Πότερ, J K Rowlling
LIFO NEWSROOM
Σε σοκ η Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Διάτρητο το σύστημα, συναγερμός στα υπουργεία

Διεθνή / Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Συναγερμός σε υπουργεία

Εγκληματικό δίκτυο εξέδιδε πλαστά διπλώματα, άδειες και κρατικά έγγραφα με πλήρη νομική ισχύ - Αποκαλύψεις για παραβίαση κρίσιμων συστημάτων του Δημοσίου
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM