Βρετανία: Συνεχίζονται οι ταραχές και η βία κατά μεταναστών

Βρετανία: Συνεχίζονται οι ταραχές και η βία κατά μεταναστών Facebook Twitter
0

Συνεχίζονται οι ταραχές και η βία κατά μεταναστών στη Βρετανία, με τον Κιρ Στάρμερ να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για την καταστολή των επεισοδίων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με αρχηγούς της αστυνομίας, μετά την εντατικοποίηση εδώ και ημέρες των βίαιων διαμαρτυριών από ακροδεξιούς κατά των μεταναστών, στη διάρκεια των οποίων κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν ενώ στοχοθετήθηκαν ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν αιτούντες άσυλο.

Βρετανία: 420 συλλήψεις ακροδεξιών μέχρι στιγμής

Οι ταραχές ξέσπασαν σε πόλεις και κωμοπόλεις την περασμένη εβδομάδα, αφού τρία κορίτσια έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 420 άτομα.

Οι φόνοι αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές οργανώσεις, καθώς διαδόθηκε μέσω του Ίντερνετ η εσφαλμένη πληροφορία ότι ο ύποπτος για τους φόνους είναι ένας ισλαμιστής που είχε μόλις φθάσει στη Βρετανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στην πραγματικότητα ο ύποπτος έχει γεννηθεί στη Βρετανία και πως δεν αντιμετωπίζει τους φόνους ως τρομοκρατικό περιστατικό.

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε πως οι ταραχοποιοί αισθάνθηκαν «ενθαρρυμένοι από το περιστατικό αυτό για να υποκινήσουν φυλετικό μίσος». Εκτόξευσαν τούβλα εναντίον των αστυνομικών, λεηλάτησαν καταστήματα και τζαμιά και επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ασιάτες.

Ταραχές στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ και το Μπέλφαστ 

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ταραχές ξέσπασαν στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Τάμγουορθ, το Μίντλεσμπρο και το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, με μασκοφόρους νεαρούς τυλιγμένους με βρετανικές σημαίες να πετούν πέτρες και να φωνάζουν «Σταματήστε τα σκάφη» - μια αναφορά στους μετανάστες που φθάνουν τα τελευταία χρόνια στις νότιες βρετανικές ακτές.

Στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο.

Η βία υποκινείται από fake news, λέει η βρετανική αστυνομία

Η αστυνομία υπογράμμισε ότι η βία υποκινείται από παραπληροφόρηση -fake news- μέσω του Ίντερνετ, η οποία διαδίδεται από άτομα υψηλού προφίλ. Ένα από τα σημαντικότερα από τα πρόσωπα αυτά, ο Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος ηγείται της αντιισλαμικής οργάνωσης English Defence League, κατηγορείται από μέσα ενημέρωσης ότι διέδωσε ψευδείς πληροφορίες μεταξύ των 875.000 ακολούθων του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Λένε ψέματα σε όλους σας», έγραψε ο Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Τόμι Ρόμπινσον. «Προσπαθούν να στρέψουν το έθνος εναντίον μου. Σας χρειάζομαι, είστε η φωνή μου».

Ο Ίλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X, συνέβαλε επίσης στη βία. Απαντώντας σε ανάρτηση στο X, που κατηγορούσε τη μαζική μετανάστευση και τα ανοικτά σύνορα για τις ταραχές στη Βρετανία, έγραψε: «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος».

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση πως οι εντάσεις πολλαπλασιάσθηκαν και πυροδοτήθηκαν μέσω του Ίντερνετ και πως η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Πιστεύω πως αυτό που είδατε είναι ότι δίκτυα διαφόρων ατόμων και οργανώσεων προσπάθησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε η υπουργός στο Sky News, αποφεύγοντας ερωτήσεις για το αν εμπλέκονται ξένα κράτη.

Μολονότι δήλωσε πως οι άνθρωποι έχουν απόψεις και ανησυχίες για ζητήματα όπως η μετανάστευση, κατηγόρησε για τη βία εξτρεμιστικές, ρατσιστικές και βίαιες οργανώσεις.

«Λογικοί άνθρωποι που έχουν αυτού του είδους τις απόψεις και τις ανησυχίες δεν σηκώνουν τούβλα και τα πετούν στην αστυνομία», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM