Βρετανία: Οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Ρίσι Σούνακ

Βρετανία: Έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Ρίσι Σούνακ Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Έξι βουλευτές διεκδικούν την ηγεσία των Συντηρητικών, στη θέση του πρώην πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, μετά την ιστορική ήττα του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Το κόμμα, που ηττήθηκε έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία, πρόκειται να αναδείξει στις 2 Νοεμβρίου τον νέο ηγέτη του, ο οποίος θα γίνει αυτόματα επικεφαλής της αντιπολίτευσης και θα βρίσκεται κάθε εβδομάδα αντιμέτωπος στο κοινοβούλιο με τον νέο πρωθυπουργό των Εργατικών, τον Κιρ Στάρμερ.

Η πρώην υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ, την οποία πολλοί θεωρούν φαβορί, ήταν η τελευταία που επισημοποίησε την υποψηφιότητά της. Σε ένα άρθρο γνώμης, η Μπάντενοχ ζήτησε να υπάρξει στροφή προς τις «συντηρητικές αξίες», κατηγορώντας το κόμμα της για «φιλελεύθερες» απόψεις σε κοινωνικά θέματα και για «αριστερή διακυβέρνηση».

Απέναντί της η Μπάντενοχ θα βρει τον πρώην υφυπουργό Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ και την πρώην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. Και οι δύο θεωρούνται προσκείμενοι στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Την ηγεσία διεκδικούν επίσης τρεις υποψήφιοι που θεωρούνται «κεντρώοι»: ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας (2022-23) Τζέιμς Κλέβερλι, ο πρώην υφυπουργός Ασφάλειας Τόμ Τάγκεντατ και ο Μελ Στράιντ, που είναι προσκείμενος στον Ρίσι Σούνακ.

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, που προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και είναι δημοφιλής στην κομματική βάση, δεν έθεσε υποψηφιότητα αφού πιστεύει ότι δεν έχει επαρκή στήριξη από τους Συντηρητικούς βουλευτές. Ισχυρίζεται επίσης ότι το ίδιο της το κόμμα την χαρακτήρισε «τρελή, κακή και επικίνδυνη».

Οι 121 βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν σε δύο γύρους για να επιλέξουν τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους. Τον Οκτώβριο θα γίνει η διαδικτυακή ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος για την ανάδειξη του νέου ηγέτη. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 2 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, αρχηγός του κόμματος παραμένει ο Ρίσι Σούνακ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM