Βρετανία: Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΜΚΟ μετά το σκάνδαλο της Oxfam

Βρετανία: Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΜΚΟ μετά το σκάνδαλο της Oxfam Facebook Twitter
H υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας Πένι Μόρντοντ. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
0

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα ξεκαθαρίσει σήμερα στις οργανώσεις αρωγής ότι η χρηματοδότησή τους από το δημόσιο θα διακόπτεται εάν δεν αποδεικνύουν πως εμποδίζουν κάθε σεξουαλική κακοποίηση, στον απόηχο του σκανδάλου της Oxfam.

Η Oxfam βρέθηκε αντιμέτωπη με μια θύελλα επικρίσεων από την Παρασκευή, όταν η εφημερίδα The Times αποκάλυψε ότι στελέχη της που συμμετείχαν στην αποστολή για να προσφερθεί βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Αϊτής αγόραζαν σεξ με χρήματα της οργάνωσης το 2011, προσλαμβάνοντας πιθανόν και ανήλικες.

Η οργάνωση δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει το δημοσίευμα της εφημερίδας, αλλά ανέφερε πως διεξήχθη εσωτερική έρευνα και ζήτησε συγγνώμη.

Η υπόθεση πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τις καταγγελίες περί σεξουαλικών επιθέσεων από μέλη της ίδιας ΜΚΟ και σε άλλες χώρες, όπως το Τσαντ ή το Νότιο Σουδάν. Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Oxfam παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου.

«Εάν δεν προστατεύονται όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους η οργάνωσή σας έρχεται σε επαφή, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που βοηθάτε, του προσωπικού και των εθελοντών σας, δεν θα σας χρηματοδοτούμε», θα τονίσει η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας Πένι Μόρντοντ σήμερα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που πρόκειται να εκφωνήσει σε μια εκδήλωση στην οποία θα είναι παρούσες οι ηγεσίες πολλών οργανώσεων αρωγής στη Στοκχόλμη.

«Εάν δεν δημιουργήσετε μια κουλτούρα που θα δίνει την προτεραιότητα στην προστασία των ευάλωτων ανθρώπων και θα εγγυάται ότι τα θύματα και οι καταμηνυτές εγκλημάτων θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες χωρίς να έχουν κανέναν φόβο, δεν θα συνεργαζόμαστε μαζί σας», θα συμπληρώσει η Μόρντοντ, κατά τα αποσπάσματα της ομιλίας της που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Κι εάν δεν αναφέρετε στις αρχές κάθε σοβαρό περιστατικό ή καταγγελία, ασχέτως του πόσο μπορεί να βλάπτει τη φήμη σας, δεν θα είμαστε εταίροι», θα διαμηνύσει ακόμη η βρετανίδα υπουργός.

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Oxfam, η Πένι Λόρενς, παραιτήθηκε επικρίνοντας την «ανεπαρκή» αντίδραση της ΜΚΟ στις κατηγορίες για την ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά την πιθανή κακοποίηση ανηλίκων από μέλη του προσωπικού της στην Αϊτή.

Οι πιέσεις που δέχεται η Oxfam εντάθηκαν ακόμη περισσότερο όταν η Χέλεν Έβανς, άλλοτε ανώτερο στέλεχός της, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την «κουλτούρα σεξουαλικής κακοποίησης» που θεωρεί πως υπάρχει σε μέρος του προσωπικού της και πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίστηκε με την πρέπουσα σοβαρότητα από την ηγεσία της οργάνωσης.

Η Μόρντοντ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η κρατική ενίσχυση της Oxfam θα διακοπεί αν δεν αποκαλύψει πλήρως τι συνέβη στην Αϊτή.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ λαμβάνει περίπου 32 εκατομμύρια λίρες (36 εκατ. ευρώ) από το Λονδίνο σε ετήσια βάση. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε επίσης να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, απειλώντας επίσης να διακόψει τη χρηματοδότηση σε διαφορετική περίπτωση.

Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου απαίτησε εξάλλου από όλες τις βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στο εξωτερικό να επιδεικνύουν ήθος και απόλυτη διαφάνεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM