Η βρετανική Tate έβγαλε αγγελία για «επικεφαλής του καφέ» με ετήσιες αποδοχές 40.000 λιρών.

 

Η αγγελία προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ο μέσος ετήσιος μισθός για τους επαγγελματίες επιμελητές Τέχνης στο Λονδίνο είναι μικρότερος, περίπου 37.300 λίρες. Η διοίκηση της Tate ωστόσο δήλωσε στο BBC ότι «είναι άδικο να συγκρίνουμε τον επικεφαλής του τμήματος με έναν αντίστοιχο ρόλο επιμελητή σε άλλο επίπεδο».

 

«Όλα τα τμήματα της Tate έχουν μία πληθώρα ρόλων με διαφορετικές αρμοδιότητες και μισθούς» ανέφερε εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «συμπεριλαμβανομένων και των επιμελητών, μία πιο ακριβής σύγκριση θα ήταν με τη θέση ενός επιμελητή που είναι επικεφαλής ομάδας».

 

Τα προσόντα

 

Η αγγελία για την εργασία περιγράφει τη θέση ως έναν «μοναδικό ρόλο ενασχόλησης με όλες τις πτυχές του καφέ μέσα στο πλαίσιο και των τεσσάρων Γκαλερί της Tate». Στις αρμοδιότητες της δουλειάς περιλαμβάνονται οι παραγγελίες και η ανάμειξη του καφέ «για ανάλογη χρήση σε όλους τους χώρους της Tate, καθώς και η διαχείριση της "Ομάδας των Ζεστών Ροφημάτων", που είναι υπεύθυνη για όλες τις πτυχές της παράδοσης του τσαγιού και του καφέ».

 

Τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση είναι, μεταξύ άλλων, η μεγάλη εμπειρία για την εκτίμηση του αρώματος και της γεύσης του καφέ, καθώς και των ατού της ποιότητας του εσπρέσο.

 

Ο Άλαν Λέιτον, εκπρόσωπος του εμπορικού σωματείου Prospect, δήλωσε ότι η νέα αυτή θέση εργασίας υπογραμμίζει πόσο λίγο αμείβονται οι ειδικοί. «Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Χωρίς αυτούς τους ειδικούς δεν θα υπήρχαν γκαλερί και μουσεία. Έφτασε η ώρα να αναγνωριστούν και να αποδοθούν οι σωστές αμοιβές σε αυτές τις δουλειές» πρόσθεσε ο Λέιτον.

 

Στο Μουσείο Tate στεγάζεται η εθνική συλλογή της Βρετανικής, διεθνούς μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης έκθεσης του Ουίλιαμ Μπλέικ. Η αμοιβή ενός επικεφαλής ομάδας επιμελητών, μπορεί να αγγίξει και τις 50.000 λίρες, ενώ οι μισθοί των βοηθών ξεκινούν από 17.524 λίρες, ανάλογα με τις συμβάσεις. «Εκτιμούμε όλο το προσωπικό μας και μαχόμαστε για να τους πληρώνουμε ανάλογα για την εργασία τους στην Tate» καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από τη Βρετανική Ένωση Καφέ, η βιομηχανία του καφέ στη χώρα συνέβαλε κατά 7,7 δισ. λίρες στην οικονομία της το 2017.