Βρετανία: Η κόρη του σεΐχη του Ντουμπάι κάλεσε την αστυνομία μετά την απαγωγή της

Βρετανία: Η κόρη του σεΐχη του Ντουμπάι κάλεσε την αστυνομία μετά την απαγωγή της Facebook Twitter
O σεΐχη Mohammed Al Maktoum με τη βασίλισα Ελισάβετ (Guardian)
0

Αποκαλύψεις για την υπόθεση στην απαγωγή της πριγκίπισας Shamsa Al Maktoum και της αδερφής της από τον πατέρα τους, σεϊχη του Ντουμπάϊ, βάζουν στο στόχαστρο την αστυνομία του Cambridgeshire και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συνήγοροι της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι οι απαχθείσες από δρόμο του Κέιμπριτζ, είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία μετά το συμβάν και πλέον ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για τον ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών και της αστυνομίας του Cambridgeshire.

Η πριγκίπισσα Shamsa Al Maktoum του Ντουμπάι απήχθη πριν από δύο δεκαετίες από δύο άνδρες που δούλευαν για τον πατέρα της, τον σεΐχη Mohammed Al Maktoum, δισεκατομμυριούχος ηγέτης του Ντουμπάι και φίλος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης

Πολιτικοί και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι οι έρευνες ήταν ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της πολιτικής παρέμβασης και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στο κράτος δικαίου.

Μάλιστα τα αιτήματα αυτά προκύπτουν μετά την αποκάλυψη της πριγκίπισσας Shamsa ότι επικοινώνησε με τις αστυνομικές δυνάμεις του Κέιμπριτζ το 2017, ζητώντας τη βοήθειά τους για την απελευθέρωσή της από το Ντουμπάι, 17 ολόκληρα χρόνια μετά την απαγωγή της από το Κέιμπριτζ.

Οι τοπικές δυνάμεις ήδη υπόκεινται σε εξονυχιστική έρευνα μετά την αποκάλυψη στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, όπου απεφάνθη ότι ο σεΐχης Mohammed είχε απαγάγει την Shamsa και την μικρότερη αδερφή της, την πριγκίπισσα Latifa.

Οι αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο έδειξαν ότι η Shamsa διέφυγε από το συγκρότημα Surrey της οικογένειας της στο Ντουμπάι το 2000, αλλά άνδρες που εργάζονταν για λογαριασμό του πατέρα της την συνέλαβαν στο Κέιμπριτζ και την επέστρεψαν βίαια στο Ντουμπάι, όπου κρατείται για 20 χρόνια.

Αίτημα του επικεφαλής των ερευνών στο αστυνομικό τμήμα του Cambridgeshire, David Beck, να ανακρίνει πιθανούς μάρτυρες στο Ντουμπάι, απορρίφθηκε το 2002. Οι αστυνομικές δυνάμεις στη συνέχεια είπαν ότι δεν είχαν επαρκή στοιχεία και η υπόθεση έκλεισε.

Τι λέει αστυνομία και ΥΠΕΞ

Ο David Haigh, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μοιράστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες από το εν λόγω τμήμα, ζητώντας να ξανανοίξει η υπόθεση της απαγωγής της Shamsa.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τους ερευνητές, ο Haigh δήλωσε πως μία γυναίκα ερευνήτρια του εκμυστηρεύτηκε ότι η Shamsa είχε τηλεφωνήσει το 2017 ζητώντας τη βοήθειά τους.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι θα διεξάγει περαιτέρω έρευνα της αρχικής του 2017 μόνο και μόνο για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν ελλιπή στοιχεία για επιπλέον εξέταση.

Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας αφορούσε επίσης δύο αποτυχημένες προσπάθειες της Latifa να εγκαταλείψει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το τελευταίο το 2018 όταν προσπάθησε να δραπετεύσει με γιοτ. Η Ράντα Στίρλινγκ, διευθύνουσα σύμβουλος της κρατούμενης στο Ντουμπάι, η οποία προειδοποίησε τις αρχές για την απαγωγή της Latifa το 2018 και υπέβαλε αποδεικτικά στοιχεία στον ΟΗΕ και στο FBI, επιβεβαίωσε ότι και οι δύο γυναίκες «κάνουν συνεχείς προσπάθειες για να ακουστούν τα μηνύματά τους».

Από την πλευρά της η Downing Street επέμεινε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε κανένα ρόλο στη διερεύνηση της απαγωγής της Shamsa.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, τις οποίες αρνήθηκε να αποκαλύψει στο ανώτατο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι θα έβλαπτε τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τα ΗΑΕ.

Βρετανία: Η κόρη του σεΐχη του Ντουμπάι κάλεσε την αστυνομία μετά την απαγωγή της Facebook Twitter
Η πριγκίπισσες Shamsa και Latifa, κόρες του σεΪχη του Ντουμπάι Mohammed Al Maktoum, (Guardian)

«Είναι ύψιστης σημασίας η δημόσια εμπιστοσύνη στην αστυνομία να μην υπονομεύεται από περιπτώσεις όπως αυτή, κυρίως όταν υπάρχουν ισχυρισμοί πολιτικής παρέμβασης στα υψηλότερα επίπεδα» δήλωσε η Kate Allen, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Βρετανία.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης της περασμένης εβδομάδας, ο σεϊχης δήλωσε πως : «Ως αρχηγός κυβέρνησης, δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στη διαδικασία διερεύνησης του δικαστηρίου. Αυτό οδήγησε στην έκδοση μιας απόφασης «διαπίστωσης γεγονότων» η οποία αναπόφευκτα λέει μόνο τη μία πλευρά της ιστορίας ».

Η Rothna Begum της Human Rights Watch δήλωσε ότι «Οι αρχές των ΗΑΕ θα πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τις Shamsa και και Latifa, να τους επιτρέψουν να εγκαταλείψουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εάν το επιθυμούν, να διερευνήσουν τις απαγωγές τους και τους ισχυρισμούς τους για βασανιστήρια και να αποτιμηθούν οι ευθύνες σε όσους τους αναλογούν ».

Με πληροφορίς από το BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM