ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Βρετανία: Η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει 15 φορές περισσότερους από την τρομοκρατία

Βρετανία: Η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει 15 φορές περισσότερους από την τρομοκρατία Facebook Twitter
0

Η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει 15 φορές περισσότερους ανθρώπους στη Βρετανία, συγκριτικά με τις τρομοκρατικές ενέργειες, λένε οι ακτιβιστές που ζητούν να δοθούν περισσότερα χρήματα στην αστυνομία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 1.870 ενδοοικογενειακές δολοφονίες έχουν διαπραχθεί στην Αγγλία και την Ουαλία μεταξύ 2000 και 2018, σε σύγκριση με 126 που σχετίζονταν με την τρομοκρατία. Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναίκες. Επιπλέον, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι περίπου 400 θύματα ενδοοικογενειακής βίας ετησίως, βάζουν τέλος στη ζωή τους.

Οι τεράστιες αυτές ανισότητες υπογραμμίζονται σε στοιχεία επίσημων πηγών από εκστρατείες για τα δικαιώματα των θυμάτων. Παράλληλα τονίζεται ότι ο προϋπολογισμός της αστυνομίας για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, όπως και για την τρομοκρατία.


«Οι δαπάνες για την πρόληψη και την ανίχνευση της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να αυξηθούν άμεσα», δήλωσε η Liz Saville Roberts, εκπρόσωπος της Plaid Cymru για τις εσωτερικές υποθέσεις. «Είναι συγκλονιστικό και ντροπή το γεγονός ότι από το 2000, πάνω από 6.000 άνθρωποι - κυρίως γυναίκες - είτε έχουν δολοφονηθεί είτε έχουν αυτοκτονήσει μετά από περιστατικά ενδοοικογενειακής κακοποίησης».


Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αποκαλύπτουν πόσα δαπανούν για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα ποσά αυτά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας που είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχουν ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 2,6 δισ. Λίρες.

«Οι δαπάνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχουν αυξηθεί, ενώ τα χρήματα για τις υπηρεσίες στήριξης των γυναικών και για την αστυνομία έχουν κοπεί», δήλωσε ο Saville Roberts. «Δεκαπέντε φορές περισσότεροι [άνθρωποι] έχουν δολοφονηθεί από συντρόφους τους σε σχέση με όσους έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της τρομοκρατίας. Είναι σωστό να μην μειώνονται οι πόροι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά ο προϋπολογισμός για οικιακή κακοποίηση πρέπει να αυξηθεί και να προστατευθεί κατά προτεραιότητα από την επόμενη κυβέρνηση».


Η έκκληση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται. Η αναζήτηση υπηρεσιών υποστήριξης για κακοποιημένες γυναίκες αυξήθηκε κατά 83% τα 10 χρόνια μέχρι το 2017, ενώ η χρηματοδότηση μειώθηκε σχεδόν κατά 50%. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικογενειακή βία κοστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο 66 δισ. Λίρες ετησίως.

Κατά μέσο όρο, η αστυνομία δέχεται κλήσεις εκτάκτων αναγκών σχετικών με ενδοοικογενειακή κακοποίηση κάθε 30 δευτερόλεπτα. Τέτοια αδικήματα στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 63% μεταξύ 2011 και 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις επίσημες Αρχές της πόλης. Ταυτόχρονα, οι διώξεις μειώνονται.


Τέλος, οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που έφτασαν τελικά στους εισαγγελείς, μειώθηκαν κατά 11% το περασμένο έτος, παρά την αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων που καταγράφηκαν από την αστυνομία. 


Χιλιάδες είναι οι δράστες που παραμένουν ελεύθεροι, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές.

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Διεθνή / Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε τη σημασία των νέων μέτρων λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να κλείσουμε την κάνουλα» και κάλεσε τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν άμεσα τις νέες κυρώσεις
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Διεθνή / Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Οι εντάσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού FCAS φέρνουν τη Γερμανία να εξετάζει Σουηδία ή Βρετανία αντί της Γαλλίας, ενώ οι διαφωνίες για ηγεσία και κατανομή εργασίας απειλούν το μέλλον των μαχητικών έως το 2040
LIFO NEWSROOM
«Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άντρας»: Η αμφιλεγόμενη πορεία της Κάντας Όουενς - Ρατσισμός, COVID και θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / «Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άντρας»: Η αμφιλεγόμενη πορεία της Κάντας Όουενς - Ρατσισμός, COVID και θεωρίες συνωμοσίας

Η Κάντας Όουενς βρέθηκε στο επίκεντρο ξανά για τη δίκη με την Μπριζίτ Μακρόν - Ποια είναι η πιο αμφιλεγόμενη φωνή του αμερικανικού συντηρητισμού; Από το κίνημα Blexit μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας
LIFO NEWSROOM
Η Ουγγαρία θα χαρακτηρίσει την Antifa τρομοκρατική οργάνωση, ακολουθώντας τον Τραμπ

Διεθνή / Η Ουγγαρία θα χαρακτηρίσει την Antifa τρομοκρατική οργάνωση, ακολουθώντας τον Τραμπ

Στην Ουγγαρία, πάντως, οι αντιφασιστικές ομάδες σπάνια δραστηριοποιούνται πολιτικά, καθώς ο Όρμπαν και το κόμμα του Fidesz διατηρούν σχεδόν απόλυτη εξουσία τα τελευταία 15 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify

Διεθνή / Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify

Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify, καταγγέλλοντας ότι τα έσοδα των καλλιτεχνών καταλήγουν να χρηματοδοτούν στρατιωτικές τεχνολογίες μέσω των επενδύσεων του Daniel Ek σε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για πολεμική χρήση
LIFO NEWSROOM
Μπαλί: Τέλος στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων μετά τις φονικές πλημμύρες - «Καμπανάκι» για τον μαζικό τουρισμό

Διεθνή / Μπαλί: Τέλος στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων μετά τις φονικές πλημμύρες - «Καμπανάκι» για τον μαζικό τουρισμό

Το αποκαλούμενο «νησί των θεών» έχει υποστεί ραγδαίες αλλαγές τα τελευταία 50 χρόνια, με ντόπιους και τουρίστες να διαμαρτύρονται για την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη ρύπανση και τη συμπεριφορά των ξένων που συνοδεύουν τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα που πλέον κατακλύζουν το νησί
LIFO NEWSROOM
Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Η ισραηλινή ακροδεξιά, υπό τον Μπεζαλέλ Σμότριτς, αποδομεί τη Δυτική Όχθη και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενισχύοντας τον πλήρη στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο - Εκτοπισμοί, κλείσιμο σχολείων, έλεγχος φόρων και περιορισμοί κυκλοφορίας αλλάζουν δραματικά τον χάρτη
LIFO NEWSROOM