Βρετανία: Αυτόματος πωλητής για βιβλία σε κεντρικό σταθμό τρένων

Αυτόματης πωλητής για βιβλία σε σταθμό τρένωνΟ σταθμός Exeter St Davids ανοίγει το μηχάνημα αυτόματης πώλησης βιβλίων Facebook Twitter
Φωτ.: Penguin Random House
0

Ένας αυτόματος πωλητής βιβλίων τοποθετήθηκε στον σταθμό Exeter St Davids, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης του Exeter στο Devον, δίνοντας τη δυνατότητα στους βιβλιοφάγους επιβάτες να αγοράσουν τα βιβλία τους.

Ο αυτόματος πωλητής τοποθετήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House και προς το παρόν διαθέτει τίτλους όπως τα «Taste» του Stanley Tucci και το «Daisy Jones and the Six» του Taylor Jenkins Reid.

Ο αυτόματος πωλητής βιβλίων λειτουργεί όπως ακριβώς και τα αυτόματα μηχανήματα όπου πωλούνται σνακ και ποτά. ενώ τα βιβλία πωλούνται στη  τιμή λιανικής που διατίθενται στα βιβλιοπωλεία.

Οι διαθέσιμοι τίτλοι θα αλλάζουν σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού νέων βιβλίων και παλαιότερων τίτλων, με έμφαση σε ημερομηνίες κλειδιά όπως ο Μήνας Ιστορίας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ο Μήνας της Μαύρης Ιστορίας και η σύνοφος για το κλίμα, Cop28.

Ο αυτόματος πωλητής έχει εγκατασταθεί χάρη της συνεργασίας μεταξύ Penguin, Exeter (Πόλη Λογοτεχνίας από την Unesco) και του Great Western Railway.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα στηρίξουν το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο Bookbag και τον οργανισμό Exeter City of Literature, το οποίο προωθεί τον αλφαβητισμό. 

Η εγκατάσταση του μηχανήματος, από την εταιρεία μηχανημάτων αυτόματης πώλησης Graddon Vending με έδρα τα νοτιοδυτικά, θυμίζει τη δημιουργία του βιβλίου τσέπης από τον ιδρυτή της Penguin, Allen Lane.

Καθώς πήγαινε στο Λονδίνο το 1934, μετά από μια επίσκεψη στην Αγκάθα Κρίστι, ο Lane σταμάτησε στον πάγκο βιβλίων του σταθμού κεντρικόυ σταθμού και αξιολόγησε τα βιβλία που πωλούνταν -περιοδικά και ανατυπώσεις βικτωριανών μυθιστορημάτων- ως κακής ποιότητας και υπερτιμημένα.

Αποφασίζοντας ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν καλά βιβλία σε μια τιμή που ο καθένας μπορούσε να αντέξει οικονομικά, μέσα σε ένα χρόνο ίδρυσε την Penguin Books.

Η Penguin Random House είπε ότι επέστρεψε στις ρίζες της με το νέο μηχάνημα ώστε να «διασφαλίσει ότι οι επιβάτες του σταθμού δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον το ίδιο πρόβλημα καθώς θα έχουν τον αυτόματο πωλητή Βιβλίων Penguin».

Ο Zainab Juma, επικεφαλής του οίκου Penguin, είπε ότι το αυτόματο μηχάνημα είναι αυτό που ο Lane «θα ήθελε να δει καθώς ξεκινούσε για το ταξίδι του».

Ο πρώτος αυτόματος πωλητής βιβλίων

Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης βιβλίων δεν είναι νέα εφεύρεση. Ο πρώτος αυτόματος πωλητής βιβλίων Penguin εγκαταστάθηκε στο Charing Cross Road το 1937 και ονομάστηκε "Penguincubator". Εκείνη την εποχή τα βιβλία κόστιζαν έξι πένες το καθένα.

Ορισμένες εμπορικές εταιρείες προσφέρουν επίσης μηχανήματα αυτόματης πώλησης βιβλίων, ειδικά σχεδιασμένα για σχολεία, ενώ χώρες όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη τα χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / WSJ: Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο ακόμη και με κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του, φέρεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια στρατιωτική επιχείρηση για το άνοιγμα των Στενών, θα παρατείνει τη σύγκρουση
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΡΑΚΑΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας ανοίγει ξανά επτά χρόνια μετά το κλείσιμό της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας το 2019, λίγο αφότου έκριναν παράνομη την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ότι αμαυρώθηκαν από νοθεία
THE LIFO TEAM