Βρετανία: Αυτόματος πωλητής για βιβλία σε κεντρικό σταθμό τρένων

Αυτόματης πωλητής για βιβλία σε σταθμό τρένωνΟ σταθμός Exeter St Davids ανοίγει το μηχάνημα αυτόματης πώλησης βιβλίων Facebook Twitter
Φωτ.: Penguin Random House
0

Ένας αυτόματος πωλητής βιβλίων τοποθετήθηκε στον σταθμό Exeter St Davids, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης του Exeter στο Devον, δίνοντας τη δυνατότητα στους βιβλιοφάγους επιβάτες να αγοράσουν τα βιβλία τους.

Ο αυτόματος πωλητής τοποθετήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House και προς το παρόν διαθέτει τίτλους όπως τα «Taste» του Stanley Tucci και το «Daisy Jones and the Six» του Taylor Jenkins Reid.

Ο αυτόματος πωλητής βιβλίων λειτουργεί όπως ακριβώς και τα αυτόματα μηχανήματα όπου πωλούνται σνακ και ποτά. ενώ τα βιβλία πωλούνται στη  τιμή λιανικής που διατίθενται στα βιβλιοπωλεία.

Οι διαθέσιμοι τίτλοι θα αλλάζουν σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού νέων βιβλίων και παλαιότερων τίτλων, με έμφαση σε ημερομηνίες κλειδιά όπως ο Μήνας Ιστορίας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ο Μήνας της Μαύρης Ιστορίας και η σύνοφος για το κλίμα, Cop28.

Ο αυτόματος πωλητής έχει εγκατασταθεί χάρη της συνεργασίας μεταξύ Penguin, Exeter (Πόλη Λογοτεχνίας από την Unesco) και του Great Western Railway.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα στηρίξουν το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο Bookbag και τον οργανισμό Exeter City of Literature, το οποίο προωθεί τον αλφαβητισμό. 

Η εγκατάσταση του μηχανήματος, από την εταιρεία μηχανημάτων αυτόματης πώλησης Graddon Vending με έδρα τα νοτιοδυτικά, θυμίζει τη δημιουργία του βιβλίου τσέπης από τον ιδρυτή της Penguin, Allen Lane.

Καθώς πήγαινε στο Λονδίνο το 1934, μετά από μια επίσκεψη στην Αγκάθα Κρίστι, ο Lane σταμάτησε στον πάγκο βιβλίων του σταθμού κεντρικόυ σταθμού και αξιολόγησε τα βιβλία που πωλούνταν -περιοδικά και ανατυπώσεις βικτωριανών μυθιστορημάτων- ως κακής ποιότητας και υπερτιμημένα.

Αποφασίζοντας ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν καλά βιβλία σε μια τιμή που ο καθένας μπορούσε να αντέξει οικονομικά, μέσα σε ένα χρόνο ίδρυσε την Penguin Books.

Η Penguin Random House είπε ότι επέστρεψε στις ρίζες της με το νέο μηχάνημα ώστε να «διασφαλίσει ότι οι επιβάτες του σταθμού δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον το ίδιο πρόβλημα καθώς θα έχουν τον αυτόματο πωλητή Βιβλίων Penguin».

Ο Zainab Juma, επικεφαλής του οίκου Penguin, είπε ότι το αυτόματο μηχάνημα είναι αυτό που ο Lane «θα ήθελε να δει καθώς ξεκινούσε για το ταξίδι του».

Ο πρώτος αυτόματος πωλητής βιβλίων

Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης βιβλίων δεν είναι νέα εφεύρεση. Ο πρώτος αυτόματος πωλητής βιβλίων Penguin εγκαταστάθηκε στο Charing Cross Road το 1937 και ονομάστηκε "Penguincubator". Εκείνη την εποχή τα βιβλία κόστιζαν έξι πένες το καθένα.

Ορισμένες εμπορικές εταιρείες προσφέρουν επίσης μηχανήματα αυτόματης πώλησης βιβλίων, ειδικά σχεδιασμένα για σχολεία, ενώ χώρες όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη τα χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM