Βραζιλία: Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και αστυνομικών για να τερματιστεί το χάος

Βραζιλία: Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και αστυνομικών για να τερματιστεί το χάος Facebook Twitter
0

Οι πολιτειακές αρχές στην Εσπίριτου Σάντου ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών που κατέβηκαν σε απεργία πριν από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει απόλυτο χάος και πάνω από 120 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.


Αξιωματούχοι της πολιτειακής κυβέρνησης, που απειλούσαν τους απεργούς ότι θα τους ασκούνταν ποινικές διώξεις, δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί αναμένεται να επιστρέψουν στις θέσεις τους στις 07:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.


Όμως παραμένει ακόμη ασαφές εάν η συμφωνία θα τηρηθεί από την πλειονότητα των αστυνομικών, την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στέλνει κι άλλες μονάδες των ένοπλων δυνάμεων στη νοτιοανατολική παραθαλάσσια Πολιτεία για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.


Συγγενείς ορισμένων απεργών αστυνομικών δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως τα συνδικάτα που έκλεισαν τη συμφωνία δεν τους εκπροσωπούν.


Η Εσπίριτου Σάντου είναι μια από τις πολλές Πολιτείες της Βραζιλίας που δυσκολεύονται να αντιμετωπίζουν τη δημοσιονομική κρίση η οποία τους στερεί τη δυνατότητα να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια πολίτες. Η απεργία που προκήρυξαν οι αστυνομικοί με μισθολογικά αιτήματα την περασμένη εβδομάδα άφησε ανυπεράσπιστη την πολιτεία με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα κύμα επιθέσεων, λεηλασιών και ληστειών, συχνά μέρα μεσημέρι.


Οι πολύ πιο περιορισμένες κινητοποιήσεις της αστυνομίας στο κοντινό Ρίου ντε Ζανέιρου θορύβησαν τους κατοίκους της μητροπολιτικής περιοχής των 12 εκατομμυρίων πολιτών, πολλοί από τους οποίους ζουν με τον φόβο της βίας των συμμοριών. Πολλοί δήμαρχοι στην Πολιτεία αυτή έφθασαν στο σημείο να ανακοινώσουν σχέδια για την καταβολή δεδουλευμένων των αστυνομικών με τη χρήση διαθεσίμων για άλλους σκοπούς, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις και να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας.


Στην Εσπίριτου Σάντου, εκπρόσωπος ενός συνδικάτου δήλωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας αυξήθηκε σε 122. Οι πολιτειακές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτό, ωστόσο σημείωσαν πως πολλοί από τους νεκρούς πιστεύεται πως είναι μέλη αντίπαλων συμμοριών.


Αν ο απολογισμός αυτός είναι ακριβής, θα πρόκειται για έναν αριθμό εξαπλάσιο του ημερήσιου μέσου όρου των ανθρωποκτονιών στην Πολιτεία το 2016.


Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, ο οποίος αναφέρθηκε στην κρίση στην Εσπίριτου Σάντου για πρώτη φορά χθες δημόσια, χαρακτήρισε την απεργιακή κινητοποίηση των αστυνομικών «παράνομη» και πρόσθεσε: «το δικαίωμα στη διαδήλωση δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να παίρνει όμηρο τον βραζιλιάνικο λαό». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Εσπίριτου Σάντου να επανέλθει στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατόν».

Οι δηλώσεις του Τέμερ καταγράφηκαν την ώρα που το υπουργείο Άμυνας κινητοποιεί εκατοντάδες ακόμη μέλη των ένοπλων δυνάμεων και της ομοσπονδιακής αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί το χάος, κυρίως στη μητροπολιτική περιοχή της Βιτόριας, της πρωτεύουσας της Πολιτείας. Μετά την αρχική ανάπτυξη 1.200 στρατιωτικών νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το υπουργείο ανακοίνωσε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν αναπτυχθεί έως και 3.000
Νωρίτερα χθες αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα ασκηθούν διώξεις για στάση σε βάρος 700 απεργών αστυνομικών εάν δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους σήμερα Σάββατο το πρωί.


Οι αρχές έκλεισαν σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές, διέκοψαν τη λειτουργία των συγκοινωνιών και άλλων υπηρεσιών, ενώ σχολεία και επιχειρήσεις επίσης ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με τις συνολικές ζημίες να υπολογίζονται σε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Τέλος στο Προστατευτικό Καθεστώς για Αφγανούς – Κίνδυνος Απέλασης για 9.000 Πρόσφυγες

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στο καθεστώς προστασίας για Αφγανούς πολίτες – Κίνδυνος απέλασης για 9.000 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, τερματίζει το Προστατευτικό Καθεστώς για χιλιάδες Αφγανούς - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προειδοποιήσεις για μαζικές απελάσεις
LIFO NEWSROOM
Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Διεθνή / Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συχνά υποδείξει το 2030 ως τον στόχο για τις πρώτες εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο
LIFO NEWSROOM
Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Διεθνή / Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Θέρετρα γκολφ, επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και κρατικά κεφάλαια πυκνώνουν τις σκιές σύγκρουσης ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων, εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στον Κόλπο
LIFO NEWSROOM
Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Ανάλυση / Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Τα αίτια και οι στρατηγικές συνέπειες της απόφασης του PKK να καταθέσει τα όπλα και να διαλύσει την ένοπλη πτέρυγα του, στο πλαίσιο της αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ