Βραζιλία: Δολοφόνησαν οικογένεια ακτιβιστών - Ασχολούνταν με την εκτροφή χελωνών στον Αμαζόνιο

Βραζιλία: Δολοφόνησαν τριμελή οικογένεια ακτιβιστών- Ασχολούνταν με την εκτροφή χελωνών στον Αμαζόνιο Facebook Twitter
redebrasilatual.br
0

Η αστυνομία στην πολιτεία Πάρα του Αμαζονίου στη Βραζιλία ερευνά τη δολοφονία τριών μελών της ίδιας οικογένειας που πυροβολήθηκαν στο σπίτι τους, δίπλα στο ποτάμι όπου είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην εκτροφή χελώνων.

Οι δολοφονίες έγιναν στο νησί Cachoeira da Mucura, στις όχθες του ποταμού Xingu και τα περιφερειακά μέσα ανέφεραν ότι νεκροί είναι οι José Gomes, η σύζυγός του Márcia Nunes Lisboa και η έφηβη κόρη τους, Joane Nunes Lisboa.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε στον Guardian ότι δεν γνωρίζει ακόμη το κίνητρο της δολοφονίας.

Ο José Carlos Rodrigues, ο αρχηγός της αστυνομίας που ηγείται της έρευνας, είπε στην εφημερίδα Diário do Pará ότι τα εγκλήματα έχουν συγκλονίσει την πόλη.

Την ίδια ώρα στα social media, περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων θρηνούν την απώλεια της οικογένειας.

«Δούλεψαν για τη ζωή στο ποτάμι, για τη ζωή στη στεριά και για τη ζωή γενικά. Και τους σκότωσαν, τους αφαίρεσαν τη ζωή πυροβολώντας τους», έγραψε η Marina Silva, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Τα πτώματα βρέθηκαν με έντονα τα πρώτα σημάδια αποσύνθεσης την Κυριακή έξω από το σπίτι της οικογένειας.

«Οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πρέπει να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία της Βραζιλίας.

«Το κράτος της Βραζιλίας έχει την υποχρέωση να ενεργήσει για να περιορίσει το κύμα βίας και τον κύκλο της ατιμωρησίας που διαιωνίζονται στην περιοχή του Αμαζονίου και σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια».

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον τόπο του εγκλήματος, ένα από τα πτώματα φαίνεται επιπλέει στο ποτάμι, ένα άλλο είναι πεσμένο στις όχθες του και ένα τρίτο, ξυπόλητο σε μια λακκούβα.

Τα πτώματα ανακάλυψε ο γιος της οικογένειας.

Ο Gomez και η οικογένειά του είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην εκτροφή χιλιάδων μωρών χελώνας, τα οποία άφηναν στο ποτάμι μια φορά το χρόνο, μερικές φορές με τη βοήθεια γειτόνων ή ντόπιων.

Σε απομονωμένες αυτόχθονες και παραποτάμιες κοινότητες του Αμαζονίου της Βραζιλίας, η κατανάλωση χελωνών είναι συνηθισμένη και τα έργα αυτά ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθυσμού.

Σε ένα βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο Diário do Pará, τον Δεκέμβριο, ο Gomes απελευθερώνει δεκάδες μωρά στο ποτάμι, εξηγώντας πώς η οικογένεια έκανε αυτή τη δουλειά για 20 χρόνια.

Η Βραζιλία κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση της λίστας ως η πιο θανατηφόρα χώρα για τους υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος το 2020, σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε πέρυσι από τη ΜΚΟ Global Witness.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των 20 δολοφονιών που καταγράφηκαν συνέβησαν στις εννέα πολιτείες του Αμαζονίου της Βραζιλίας.

Τέτοιες δολοφονίες μένουν ως επί το πλείστον ατιμώρητες, διαιωνίζοντας έναν κύκλο βίας και ατιμωρησίας.

Η Πάρα, η οποία έχει έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες πολιτείες της Βραζιλίας για τους υπερασπιστές γης, με λιγότερο από το 5% των δολοφονιών λόγω εδαφικών συγκρούσεων να καταλήγουν στα δικαστήρια, σύμφωνα με την Επιτροπή Ποιμενικής Γης της Βραζιλίας, μια υπηρεσία παρακολούθησης της βίας για τη γη.

Ενώ οι δολοφονίες υπερασπιστών της γης και του περιβάλλοντος στη Βραζιλία έχουν μειωθεί από την κορύφωσή τους το 2017, όταν η Global Witness κατέγραψε 57 δολοφονίες, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, είναι υπεύθυνος για μια δραματική αύξηση της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η συγκεκριμένη περιοχή, όπου έγιναν οι δολοφονίες το São Félix do Xingu είναι σταθερά στην κορυφή των πιο αποψιλωμένων δήμων της Βραζιλίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM