Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές στις 2 Οκτωβρίου προκήρυξε ο Ρούμεν Ράντεφ

Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές στις 2 Οκτωβρίου προκήρυξε ο Ρούμεν Ράντεφ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών την 2α Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ.

Ο Ράντεφ όρισε επίσης τον πρώην υπουργό Εργασίας Γκάλαμπ Ντόνεφ επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης έως τον σχηματισμό νέας μετά τις εκλογές.

Ο Ράντεφ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Στη Βουλγαρία, χώρα-μέλος της ΕΕ που είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, επικρατεί ανησυχία για τις προμήθειες αερίου και άλλες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο διορισμός του 55χρονου Ντόνεφ, συμβούλου του προέδρου επί κοινωνικών πολιτικών, αποτελεί για κάποιους ένδειξη ότι προτεραιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι η θωράκιση των νοικοκυριών απέναντι στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τροφίμων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και προσπάθειες για επανάληψη των εισαγωγών ρωσικού αερίου καθώς και αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, στις οποίες επικράτησε ένταση υπό τη διακυβέρνηση του Πετκόφ.

Ο Πετκόφ απέλασε 70 Ρώσους διπλωμάτες εν μέσω ανησυχιών περί κατασκοπείας και αρνήθηκε να πληρώσει για ρωσικό αέριο με ρούβλια, κάτι που οδήγησε τη Μόσχα στο να διακόψει τις προμήθειες προς μία χώρα που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο.

Η κυβέρνησή του, που είχε δεσμευθεί να πατάξει την εκτεταμένη διαφθορά και είχε επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανετράπη σε μια ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Έκτοτε ωστόσο οι τρεις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία για μια νέα κυβέρνηση ήταν άκαρπες, επιδεινώνοντας την πολιτική κρίση, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανάκαμψη, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, και να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τα σχέδια της χώρας για υιοθέτηση του ευρώ από το 2024.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα για τις προμήθειες αερίου ενόψει του χειμώνα, καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται για περαιτέρω διακοπές στη ροή αερίου από τη Ρωσία.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από τις κάλπες πιθανόν να προκύψει ένα ακόμα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, με το κεντρώο κόμμα PP του Πετκόφ να βρίσκεται στήθος με στήθος με το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι προς το παρόν τα κόμματα στον απερχόμενο συνασπισμό του Πετκόφ έχουν μικρές πιθανότητες να εξασφαλίσουν και πάλι πλειοψηφία ενώ καταγράφουν αύξηση της στήριξης των ψηφοφόρων προς εθνικιστικά και φιλορωσικά κόμματα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Διεθνή / Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Λονδίνο, Μόσχα και Βερολίνο - Η διαρροή συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών για το σύστημα Taurus - Το χτύπημα στην γέφυρα Κερτς και η οργή των Βρετανών για τους Γερμανούς
NEWSROOM
Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Διεθνή / Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Ο έμπιστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δημοτικές εκλογές άρχισε να χρησιμοποιεί το σύνθημα «Θα έρθει ο Απρίλιος και τα πρόσωπα θα χαμογελάσουν»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Το Μπάκιγχαμ αναβαθμίζει την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον: Θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του βασιλιά

Διεθνή / Το Μπάκιγχαμ αναβαθμίζει την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον: Θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του βασιλιά

Το βασιλικό πρωτόκολλο επιτρέπει μόνο στους εκ γενετής γαλαζοαίματους να απονέμουν τιμητικές διακρίσεις - Η αλλαγή που μελετά το παλάτι για τις εξ αγχιστείας γαλαζοαίματες, Κέιτ Μίντλετον και βασίλισσα Καμίλα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ