Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 25,7%, σύμφωνα με exit poll της εταιρείας Alpha Research.

 

Το Ινστιτούτο Gallup «δίνει» ποσοστό 25% στο GERB. Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, ο Μπορίσοφ δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία και θα αναγκαστεί να αναζητήσει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

 

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών είναι το κόμμα διαμαρτυρίας «Υπάρχει τέτοιος λαός», του τραγουδιστή και παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, ο οποίος είναι γνωστός για τη σφοδρή κριτική του στην κυβέρνηση.

 

Το κόμμα του δίνει «μάχη» στήθος με στήθος με τους Σοσιαλιστές, για τη δεύτερη θέση. Το exit poll του Gallup του δίνει ποσοστό 17,1%, μπροστά από τους Σοσιαλιστές. Το exit poll της Alpha Research δίνει στο κόμμα του Τριφόνοφ την τρίτη θέση με 15,2%, και εμφανίζει τους Σοσιαλιστές δεύτερους με 17,6%.

 

Ο Τριφόνοφ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά είτε με το GERB είτε με τους Σοσιαλιστές. Συνολικά, επτά κόμματα φαίνεται πως θα ξεπεράσουν το όριο του 4% και θα μπουν στη Βουλή.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP, Sputnik