Μια έφηβη στη Μαλαισία αυτοκτόνησε αφού πρώτα κάλεσε τους ακολούθους της να ψηφίσουν στο Instagram αν πρέπει να πεθάνει ή όχι. Το 69% αυτών απάντησε.

 

Η αστυνομία στο κράτος Σαραουάκ της ανατολικής Μαλαισίας ανέφερε πως η δεκαεξάχρονη, τα στοιχεία της οποίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, κάλεσε τους ακολούθους τους να ψηφίσουν με το ακόλουθο μήνυμα: «Πολύ σημαντικό. Παρακαλώ βοηθήστε με να διαλέξω, Θάνατος ή Ζωή». Η πλειοψηφία των ακολούθων επέλεξε τον θάνατο και η έφηβη αυτοκτόνησε. Μετά την αυτοκτονία της, ένας δικηγόρος υποστήριξε ότι όσοι ψήφισαν υπέρ του θανάτου της, ενδέχεται να είναι ένοχοι για προτροπή σε αυτοκτονία. 

 

O Ramkarpal Singh, δικηγόρος και βουλευτής στο νοτιοδυτικό κράτος του Πενάνγκ αναρωτήθηκε αν το κορίτσι θα ήταν ακόμα ζωντανό σε περίπτωση που η πλειοψηφία των χρηστών το είχε επιλέξει. «Θα ζητούσε τη συμβουλή ειδικών αν η πλειοψηφία των χρηστών την είχε ωθήσει να κάνει κάτι τέτοιο;», συμπλήρωσε. «Η ενθάρρυνση των χρηστών την επηρέασε στο να δώσει τέλος στη ζωή της; Από τη στιγμή που η απόπειρα αυτοκτονίας είναι αδίκημα σε αυτή τη χώρα, ίσως και η προτροπή σε αυτοκτονία να αποτελεί επίσης αδίκημα», υποστήριξε ο Ramkarpal Singh. Από την πλευρά του, o Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Μαλαισίας, ανέφερε ότι η τραγωδία υπογραμμίζει την ανάγκη συζητήσεων σε εθνικό επίπεδο για τη ψυχική υγεία. «Είμαι πραγματικά ανήσυχος για τη ψυχική υγεία των νέων μας», είπε. «Είναι ένα εθνικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα», πρόσθεσε. 

 

Τον Φεβρουάριο το Instagram ανακοίνωσε πως θα θολώνει τις εικόνες αυτοτραυματισμών. Το Instagram έλαβε αυτή την απόφαση μετά το θάνατο της Μόλι Ράσελ, μιας Βρετανίδας έφηβης. Οι γονείς της Ράσελ πιστεύουν πως η κόρη τους αυτοκτόνησε αφότου εκτέθηκε σε υλικό αυτοτραυματισμών και αυτοκτονιών στο Instagram και το Pinterest.

 

H Ching Yee Wong, επικεφαλής επικοινωνιών του Instagram συλλυπήθηκε την οικογένεια της έφηβης. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη ώστε να εξασφαλίζουμε πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Instagram νιώθουν ασφαλείς και υποστηρίζονται. Ως κομμάτι των δικών μας προσπαθειών, καλούμε όλους να χρησιμοποιούν τα εργαλεία αναφοράς και να απευθύνονται στις κατάλληλες υπηρεσίες αν βλέπουν πως κάποια συμπεριφορά βάζει τη ζωή των ανθρώπων σε κίνδυνο».

 

Με πληροφορίες από Guardian