Bloomberg: Η ΕΕ θα εξετάσει έκδοση ευρωομολόγου για τις δαπάνες σε ενέργεια και άμυνα

Bloomberg: Η ΕΕ θα εξετάσει ευρωομόλογο για την κάλυψη των δαπανών σε ενέργεια και άμυνα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η ΕΕ θα παρουσιάσει- ακόμη και εντός της εβδομάδας- σχέδιο για ευρωομόλογο δυνητικά τεράστιας κλίμακας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες για την ενέργεια και την άμυνα, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Η πρόταση αυτή- στη στιγμή που η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία- μπορεί να παρουσιαστεί μετά τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλίες, που ξεκινά την Πέμπτη, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg. 

Αξιωματούχοι ακόμη επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το πλάνο και το πόσα κεφάλαια θα θελήσει να αντλήσει η ΕΕ. Πριν από ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε έκτακτο πακέτο ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την έκδοση ευρωομολόγου. Τώρα, ίναι αντιμέτωπη με τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς αρχίζει να μεταρρυθμίζει τις αμυντικές και ενεργειακές υποδομές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα που εγείρει αυτή η κρίση», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν πολιτικές οδηγίες για περαιτέρω κινήσεις, στη σύνοδο. 

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. 

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων από την Κομισιόν, η οποία μετά θα διοχετεύσει τα κέρδη στις χώρες- μέλη, με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους. 

Η μία επιλογή είναι το εγχείρημα να δομηθεί όπως το πρόγραμμα SURE, σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους, το πλάνο για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της εργασίας λόγω της πανδημίας. Το SURE προβλέπει αποπληρωμή των δανείων που η Κομισιόν παρείχε στις χώρες. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να επανεξετάσει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες της, καθώς πάνω από το 40% του φυσικού αερίου και το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισάγει η Ένωση προέρχονται από τη Ρωσία. Τη Δευτέρα, η Μόσχα απείλησε να κόψει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, μέσω του Nord Stream 1. 

Όμως, για να πάρει αποστάσεις από το ρωσικό φυσικό αέριο, η ΕΕ θα στραφεί σε άλλες, πιο ακριβές, πηγές. Αν και μπορεί να ενισχύσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ, τέτοιες αγορές θα είναι πιο ακριβές. Επίσης, πρόκληση θα είναι η αναπλήρωση των αποθεμάτων, δεδομένων των τιμών που έχουν εκτιναχθεί. Το κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, από 10 δισεκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το Bruegel. 

Επίσης, η ΕΕ πρέπει να ξανασκεφτεί την αμυντική στρατηγική της, καθώς συνήθως βασίζεται στην προστασία των ΗΠΑ, μέσω των δεσμεύσεών τους στο ΝΑΤΟ. «Θα χρειαστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, για να μην βασιζόμαστε στις ΗΠΑ και να είμαστε αυτάρκεις στην ενέργεια, ανεξάρτητοι από τη Ρωσία», δήλωσε σήμερα ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Ιγκόρ Μάτοβιτς.

«Τα κοινά ομόλογα της ΕΕ είναι ένας τρόπος. Η Σλοβακία σίγουρα θα χρειαστεί μια χείρα βοηθείας από τις πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», συμπλήρωσε.  

Ήδη, το Βερολίνο έχει κάνει μια ιστορική μεταστροφή. Ο Όλαφ Σολτς έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και πως η Γερμανία θα πετύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, που θέτει το ΝΑΤΟ. Για να το κάνουν αυτό άλλα μέλη της Συμμαχίας, θα πρέπει να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους κατά 25%, σύμφωνα με το Jefferies. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στάρμερ ανακάλεσε τις άδειες βουλευτών του: Επείγουσα συνάντηση για Γάζα - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή / Ο Στάρμερ ανακάλεσε βουλευτές του από τις άδειες - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Το No Other Land, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, έχει αναδείξει διεθνώς την καταστολή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή
LIFO NEWSROOM
Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Διεθνή / Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο IPC αναφέρει επίσημα πως λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, παρότι στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση ήταν «στο χείλος»
LIFO NEWSROOM
Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Διεθνή / Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Οι φωτιές, που τροφοδοτούνται από έντονους ανέμους και τις εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούν σε εκκενώσεις, αποκλεισμούς και προκαλούν συναγερμό στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
LIFO NEWSROOM
Αιματηρή επίθεση στη Νέα Υόρκη με 4 νεκρούς: Ο δράστης στόχευε τα κεντρικά του NFL, αλλά μπέρδεψε τον όροφο

Διεθνή / Αιματηρή επίθεση στη Νέα Υόρκη με 4 νεκρούς: Ο δράστης στόχευε τα κεντρικά του NFL, αλλά μπέρδεψε τον όροφο

Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον δράστη να φτάνει με διπλοπαρκαρισμένη BMW και να εισέρχεται οπλισμένος με M4 τουφέκι λίγο πριν τις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας
LIFO NEWSROOM
Η Κομισιόν προτείνει την μερική αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ στο πρόγραμμα Horizon λόγω Γάζας

Διεθνή / Η Κομισιόν προτείνει την μερική αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ στο πρόγραμμα Horizon λόγω Γάζας

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το εμβληματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας Horizon κινδυνεύει να αποκλείσει μια χώρα λόγω ανθρωπιστικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Σάρον Όζμπορν: «Είναι συντετριμμένη, όλοι είναι δίπλα της» - Η κατάσταση της μετά τον θάνατο του Όζι

Διεθνή / Σάρον Όζμπορν: «Είναι συντετριμμένη, όλοι είναι δίπλα της» - Η κατάσταση της μετά τον θάνατο του Όζι

Οι πρώτες ημέρες της οικογένειας του θρύλου της heavy metal μετά τον θάνατό του - «Υπάρχει πολλή οδύνη αλλά και παρηγοριά, καθώς πέρασαν χρόνο όλοι μαζί μέχρι το τέλος»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο πρίγκιπας Χάρι μετέβη στη Βρετανία για να δει τον βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης του με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα», λένε ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα», λένε ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δύο κορυφαίες ισραηλινές οργανώσεις, η B’Tselem και οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα και καλούν τη Δύση να αναλάβει άμεση δράση
LIFO NEWSROOM
Tο Βατικανό χρησιμοποιεί «ιερείς-influencers» για να φέρει τους νέους στους ναούς

Διεθνή / Tο Βατικανό χρησιμοποιεί «ιερείς-influencers» για να φέρει τους νέους στους ναούς

Περισσότεροι από 1.000 ιερωμένοι - influencers από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να συζητήσουν τον εκσυγχρονισμό της θρησκευτικής επικοινωνίας ενόψει της σημαντικής μείωσης της προσέλευσης στους ναούς
LIFO NEWSROOM