Bloomberg για Γιουνκέρ: "Κλέβει την Ευρώπη, πρέπει να φύγει!"

Bloomberg για Γιουνκέρ: "Κλέβει την Ευρώπη, πρέπει να φύγει!" Facebook Twitter
1
Bloomberg για Γιουνκέρ: "Κλέβει την Ευρώπη, πρέπει να φύγει!" Facebook Twitter

Οι φορολογικές συμφωνίες, που περιγράφονται σε έγγραφα που διέρρευσαν και επεξεργάστηκαν από το International Consortium of Investigative Journalists, φέρεται ότι επέτρεπαν σε πολυεθνικές, από την Apple έως την Deutsche Bank, να μειώνουν τις φορολογικές τους απαιτήσεις επί των κερδών που σημείωναν σε άλλες χώρες. Ο εφαρμοζόμενος φορολογικός συντελεστής του Λουξεμβούργου ήταν μόλις 0,25%. Η χώρα στην οποία τα χρήματα δημιουργήθηκαν δεν λάμβανε τίποτα.

Το Bloomberg με ένα άκρως επιθετικό άρθρο του ζητά την παραίτηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφοντας ότι: "Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Γιουνκέρ πλούτισε τη χώρα του, κλέβοντας απ' τις τσέπες άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ευρωπαϊκών χωρών τις οποίες έχει τώρα εντολή να υπηρετεί". 

Η έρευνα της ICIJ έδειξε ότι το πάρτι στο Δουκάτο περιλαμβάνει και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, αφού ο Χάρης Καρανίκας (μέλος του I.C.I.J)  αποκαλύπτει στα ΝΕΑ ότι η Zeus Recovery Fund (με έδρα το Λουξεμβούργο) αγόρασε από ελληνικές τράπεζες ανασφάλιστες χορηγήσεις (κόκκινα δάνεια δηλαδή) ονομαστικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ δίνοντας 32 εκατομμύρια, καταβάλλοντας δηλαδή μόλις το 4,6% της αξίας τους.

Έτσι, ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε για την διάσωση των Τραπεζών, οι Τράπεζες, προκειμένου να εμφανίσουν μειωμένες επισφάλειες, πούλησαν στο 4,6% της αξίας τους κάποια από τα "κόκκινα" δάνεια.

Bloomberg για Γιουνκέρ: "Κλέβει την Ευρώπη, πρέπει να φύγει!" Facebook Twitter

Οι Pepsi, IKEA, Deutsche Bank, Abbott Laboratories και ακομη 340 επιχειρηματικοί κολοσσοί φέρονται να έχουν συνάψει μυστικές συμφωνίες με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου οι οποίες τους επέτρεπαν να μειώνουν την φορολoγία τους στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Η ελεγκτική εταιρία PricewaterhouseCoopers βόηθησε τις πολυεθνικές εταιρίες να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 548 φορολογικές συμφωνίες (tax rulings) στο Λουξεμβούργο μεταξύ 2002 και 2010. Αυτές οι νόμιμες, αλλά μυστικές συμφωνίες περιελάμβαναν σύνθετες χρηματοπιστωτικές δομές, με στόχο τη δρασική μείωση της φορολογίας. Στις συμφωνίες υπήρχε γραπτή διαβεβαίωση ότι τα σχέδια εξοικονομήσης φόρων των επιχειρήσεων θα αντιμετωπιστούν θετικά από τις αρχές του Λουξεμβούργου.

Πολλές από τις κρυφές συμφωνίες εκμεταλλεύονται διεθνείς συμφωνίες μεταξύ κρατών που επιτρέπουν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως αυτό που ισχύει για το Λουξεμβούργο.

  

Τι είναι το LuxLeaks μέσα σε 3 λεπτά:

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διεθνή / Κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα πάνω από 670.000 σπίτια, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Συνολικά, 17 πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, καθώς το κύμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με χιόνι, χαλάζι, παγωμένη βροχή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
THE LIFO TEAM