Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη.

 

Οι δύο ηγέτες- στην πρώτη τους συνάντηση από τη στιγμή που ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα- έφτασαν στη Villa La Grange, όπου θα γίνουν οι συνομιλίες. Εκεί τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ελβετίας, Γκι Παρμελέν.

 

Πρώτος έφτασε στη Villa La Grange ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος «προσγειώθηκε» σήμερα στη Γενεύη. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε και ο Μπάιντεν, που βρίσκεται στην πόλη από το βράδυ της Τρίτης.

 

Αφού βγήκαν οι απαραίτητες φωτογραφίες, οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία, αλλά δεν έκαναν δηλώσεις, παρά τις ερωτήσεις που φώναζαν οι δημοσιογράφοι. Ο Ελβετός πρόεδρος τους ευχήθηκε να έχουν «γόνιμο» διάλογο, προς το συμφέρον των χωρών τους αλλά και όλου του κόσμου.

 Οι συζητήσεις αναμένεται να είναι «δύσκολες» και να διαρκέσουν 4-5 ώρες. Αρχικά, ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συζητήσουν έχοντας στο πλευρό τους υπουργούς Εξωτερικών τους, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, όπως και έναν διερμηνέα η κάθε πλευρά.Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις, στις οποίες θα προστεθούν πέντε Αμερικανοί και άλλοι τόσοι Ρώσοι αξιωματούχοι. Έπειτα από το τέλος των συνομιλιών οι δύο ηγέτες θα παραθέσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου.

 

Βίντεο: Ξεκίνησε η συνάντηση Μπάιντεν- Πούτιν στη Γενεύη
Πηγή φωτό EPA


Στα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνονται η στρατηγική σταθερότητα, η κυβερνοασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία. Επίσης, ο Μπάιντεν και ο Πούτιν αναμένεται να συζητήσουν για την Ουκρανία, τη Λιβύη, τη Συρία, το Αφγανιστάν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αναφορά στην υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

 

Με πληροφορίες από Guardian