Βιέννη: «Θέλουμε απλά να χορέψουμε μαζί» -Για πρώτη φορά ομόφυλο ζευγάρι στον Χορό της Όπερας

Βιέννη: «Θέλουμε απλά να χορέψουμε μαζί» -Για πρώτη φορά ομόφυλο ζευγάρι στον Χορό της Όπερας Facebook Twitter
Για πρώτη φορά ομόφυλο ζευγάρι στον Χορό της Όπερας της Βιέννης (Πηγή φωτό EPA)
0

Φέτος, για πρώτη φορά, στον Χορό της Όπερας της Βιέννης θα χορέψει ένα ζευγάρι ίδιου φύλου.

Η Σόφι Γκράου και η Ίρις Κλόπφερ είναι φοιτήτριες από τη Γερμανία. Έγιναν δεκτές στην πομπή των 288 νεαρών «ντεμπιτάντ» που θα χορέψουν το πρώτο τους βαλς στο βιενέζικο κοινωνικό γεγονός στις 20 Φεβρουαρίου. Και τονίζουν ότι με την παρουσία τους στον Χορό, συνεχίζουν και δεν καταστρέφουν τις παραδόσεις του γεγονότος που μετρά 200 χρόνια ζωής, καθώς «χορεύουμε καλά και θα εφαρμόσουμε τον ενδυματολογικό κώδικα».

Οι δύο φίλες, που δεν είναι ζευγάρι εκτός της πίστας χορού, λένε ότι δεν έκαναν αίτηση με στόχο να θέσουν υπό αμφισβήτηση τους κανόνες της εκδήλωσης. «Δεν έχει να κάνει με την ιδεολογία», δήλωσε η 21χρονη Γκράου στο περιοδικό Spiegel. «Απλά θέλουμε να χορέψουμε μαζί», συμπλήρωσε.

Βιέννη: «Θέλουμε απλά να χορέψουμε μαζί» -Για πρώτη φορά ομόφυλο ζευγάρι στον Χορό της Όπερας Facebook Twitter

«Δεν έχει σχέση με το φύλο», είπε από την πλευρά της η 22χρονη Κλόπφερ. «Έχω χορέψει με πολλούς άνδρες που δεν ήταν πολύ καλοί στο να καθοδηγούν. Αλλά με εμάς, απλά λειτουργεί η αλληλεπίδραση του να καθοδηγείς και να ακολουθείς».

Ο πρώτος Χορός της Όπερας της Βιέννης- υπό αυτό τον τίτλο- έγινε τον Ιανουάριο του 1935. Όμως, η παράδοση των χορών με κοστούμια, κατά τη διάρκεια του βιενέζικου καρναβαλιού, έχει τις ρίζες της στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο φετινός χορός, με τους 5.150 καλεσμένους, θα είναι εμπνευσμένος από τη «Βασίλισσα της Νύχτας», της όπερας του Μότσαρτ «Ο μαγικός αυλός». Το γεγονός αναμένεται να παρακολουθήσουν 2,5 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Βιέννη: «Θέλουμε απλά να χορέψουμε μαζί» -Για πρώτη φορά ομόφυλο ζευγάρι στον Χορό της Όπερας Facebook Twitter

Ο αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας

Προκειμένου να γίνουν δεκτές στον Χορό, η Γκράου και η Κλόπφερ έπρεπε να κερδίσουν τον δύσκολο ανταγωνισμό, αλλά και να πείσουν την κριτική επιτροπή ότι μπορούν να χορέψουν βαλς ως επαγγελματίες.

Οι δύο Γερμανίδες θα πρέπει να ακολουθήσουν τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του Χορού της Όπερας της Βιέννης. Κάτι που σημαίνει ότι η Κλόπφερ θα φορέσει μία λευκή τουαλέτα, με γάντια που θα φτάνουν ως τον αγκώνα και τιάρα, ενώ η Γκράου θα φορέσει μαύρο φράκο, λευκό γιλέκο, λευκά γάντια και παπιγιόν.

«Ο ενδυματολογικός κώδικας έχει τη λογική της διατήρησης της συνολικής ασπρόμαυρης εικόνας στην πίστα», είπε η Γκράου που δηλώνει non-binary. «Κατά τη διάρκεια του χορού κλίνω προς την αρσενική πλευρά. Ένα ζευγάρι που και οι δύο θα ήθελαν να φορέσουν τουαλέτα πιθανότατα θα δυσκολευόταν περισσότερο», συμπληρώνει.

Βιέννη: «Θέλουμε απλά να χορέψουμε μαζί» -Για πρώτη φορά ομόφυλο ζευγάρι στον Χορό της Όπερας Facebook Twitter

Ο μεγιστάνας που αντέδρασε

Για τη συμμετοχή τους υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις. Ο Ρίχαρντ Λούγκνερ, 87χρονος μεγιστάνας που κάθε χρόνο πληρώνει μια διάσημη για να εμφανιστεί στο πλευρό του, δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier ότι τα ζευγάρια που χορεύουν σε αυτό το γεγονός πρέπει να αποτελούνται από έναν άνδρα και μια γυναίκα.

«Αν δύο γυναίκες αγαπιούνται, τότε αυτό είναι αποδεκτό σήμερα. Αλλά δεν έχουν καμία δουλειά στον Χορό. Θα έπρεπε να αποφευχθεί η καταστροφή της φήμης του Χορού», συμπλήρωσε.

Βιέννη: «Θέλουμε απλά να χορέψουμε μαζί» -Για πρώτη φορά ομόφυλο ζευγάρι στον Χορό της Όπερας Facebook Twitter

Όμως, σημειώνει η Κλόπφερ, ήδη ο Χορός της Όπερας της Βιέννης σήμερα έχει ξεφύγει από τις παραδόσεις. «Ο Χορός, παραδοσιακά, ήταν για να κάνεις το ντεμπούτο σου στην κοινωνία, για να παντρέψεις τα παιδιά σου. Ευτυχώς, δεν έχουμε τέτοια παράδοση σήμερα».

Η απάντηση των διοργανωτών

Οι διοργανωτές επίσης υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους να αποδεχθούν την αίτηση των δύο Γερμανίδων. «Είμαστε στο 2020. Η παράδοση δεν αποκλείει τη διαφορετικότητα και την ανοχή», είπε η Μαρία Γκροσμπάουερ, υπεύθυνη διοργάνωσης του Χορού για τελευταία φορά φέτος. «Υποστηρίζουμε τις ίσες ευκαιρίες και είμαστε αντίθετοι στις διακρίσεις και την ομοφοβία, αλλά δεν πήραμε αυτή την απόφαση για να προκαλέσουμε τον οποιονδήποτε», συμπλήρωσε.

Βιέννη: «Θέλουμε απλά να χορέψουμε μαζί» -Για πρώτη φορά ομόφυλο ζευγάρι στον Χορό της Όπερας Facebook Twitter

Όσο για τον Λούγκνερ, που στο παρελθόν έχει προσκαλέσει στον χορό την Σοφία Λόρεν, την Τζέρι Χάλιγουελ και την Κιμ Καρντάσιαν μεταξύ άλλων, ίσως φέτος εμφανιστεί «σόλο». Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι η Λίντσεϊ Βον- παγκόσμια πρωταθλήτρια του σκι- θα είναι η φετινή καλεσμένη του. Στη συνέντευξη Τύπου κρατούσε μια γυμνή φωτογραφία της αθλήτριας, ενώ απαρίθμησε τους πρώην συντρόφους της. Δυο μέρες αργότερα, η Βον έγραψε στο Twitter ότι δεν θα πάει στον φετινό Χορό.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM