Βιέννη: Βανδάλισαν με ναζιστικά σύμβολα έκθεση αφιερωμένη στα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Βιέννη: Βανδάλισαν με ναζιστικά σύμβολα έκθεση αφιερωμένη στα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης Facebook Twitter
2

Με ναζιστικά συνθήματα και αγκυλωτούς σταυρούς βανδάλισαν άγνωστοι τα εκθέματα της έκθεσης αφιερωμένης στα θύματα-επιζώντες των γερμανοναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης που παρουσιάζεται στη Βιέννη μέχρι τα τέλη Μαΐου στον περίβολο της κεντρικής Πλατείας των Ηρώων.

Αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, η έκθεση, που διαρκεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, είναι έργο του Γερμανο-Ιταλού φωτογράφου και σκηνοθέτη Λουίτζι Τοσκάνο, ο οποίος, για τους σκοπούς της έκθεσης-εγκατάστασης, φιλοτέχνησε τις φωτογραφίες-πορτρέτα (ύψους δύο μέτρων) άνω των 300 επιζώντων ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

«Η έκθεση αυτή δίνει στον πόνο ένα πρόσωπο-πρόσωπα και ονόματα των εκατομμυρίων διωχθέντων, που υπήρξαν θύματα αυθαιρεσίας, μίσους και βαρβαρότητας», είχε τονίσει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τελώντας πριν από τρεις εβδομάδες τα εγκαίνια της έκθεσης, στα οποία παραβρέθηκαν μερικοί από τους λίγους πλέον εν ζωή επιζώντες ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης.

Οι φωτογραφίες-πορτρέτα είναι αναρτημένες στον περίβολο της Πλατείας των Ηρώων, εκεί όπου πριν από 81 χρόνια, το Μάρτιο του 1938, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωνε επίσημα την προσάρτηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αυστρίας, στο ναζιστικό γερμανικό Τρίτο Ράιχ του, με την Πλατεία να παραμένει έτσι επί δεκαετίες στιγματισμένη από τις εικόνες με τα επευφημούντα πλήθη που είχαν συγκεντρώσει οι ναζιστές για την υποδοχή του «φύρερ».

 Μόνο το 1993, με την διοργάνωση από τον διάσημο Αυστριακό καλλιτέχνη Αντρέ Χέλερ της τεράστιας διαδήλωσης «Θάλασσα του φωτός» κατά της ξενοφοβίας και κατά του ρατσισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, η Πλατεία φάνηκε να απαλλάσσεται από αυτό το στίγμα.

Ωστόσο στην Πλατεία των Ηρώων, για πολλά χρόνια, στις 8 Μαΐου κάθε χρόνο, στην επέτειο της συντριβής του Ναζισμού, παγγερμανιστικοί σύνδεσμοι, οι ακροδεξιές λεγόμενες «Αδελφότητες», με τη στήριξη του κοινοβουλευτικού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -- που συγκυβερνούσε στην Αυστρία από τον Δεκέμβριο του 2017 έως χθες -- τιμούσαν τη «μνήμη των νεκρών» τους, δηλαδή των μελών της Βέρμαχτ και των Ες Ες, φορώντας στολές με «συγγενικά» ή και καθαρά ναζιστικά σύμβολα και κρατώντας πυρσούς.

Η εικόνα έχει αλλάξει οριστικά πλέον από το 2013, καθώς από τότε στην Πλατεία πραγματοποιείται η «Γιορτή της χαράς» που διοργανώνει κάθε χρόνο ακριβώς το βράδυ της 8ης Μαΐου στην Πλατεία των Ηρώων, η «Επιτροπή Μαουτχάουζεν Αυστρίας» (η οργάνωση μνήμης του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας).

Με μεγάλη, δωρεάν υπαίθρια συναυλία της ξακουστής «Συμφωνικής Ορχήστρας Βιέννης», πολλές χιλιάδες άνθρωποι τιμούν με αυτόν τον τρόπο την επέτειο από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και από την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από το Ναζισμό, με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου του 1945.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ απαντά για τις συνθήκες σίτισης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Διεθνή / Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ για τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισραηλινές φυλακές δεν παρέχουν στους κρατούμενους τροφή που να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του νόμου για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και διέταξε τη βελτίωσή τους
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Διεθνή / Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ προτιμούν τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού – Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος;
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια