Bγήκε από το ψυχιατρείο ο άνδρας που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ρίγκαν

Bγήκε από το ψυχιατρείο ο άνδρας που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ρίγκαν Facebook Twitter
0

 

 

Bγήκε από το ψυχιατρείο ο άνδρας που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ρίγκαν Facebook Twitter

Ο Τζον Χίνκλι ο νεότερος, ο άνθρωπος που είχε αποπειραθεί το 1981 να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, έλαβε εξιτήριο από το ψυχιατρικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν επί 30 χρόνια και πήγε να ζήσει μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα του.

 

 

Την αναχώρησή του από το νοσοκομείο Σεντ Ελίζαμπεθς της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας γνωστοποίησε πρώτη χθες Σάββατο η εφημερίδα The Washington Post.

 

Bγήκε από το ψυχιατρείο ο άνδρας που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ρίγκαν Facebook Twitter

 

Η υπηρεσία ψυχιατρικής υγείας της Ουάσινγκτον περιορίστηκε χθες να αναφέρει σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου ότι «όλες οι αναχωρήσεις που προβλέπονταν για σήμερα έγιναν».

 

Η δικαιοσύνη ενέκρινε την απελευθέρωση του Χίνκλι τον Ιούλιο, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

 

Bγήκε από το ψυχιατρείο ο άνδρας που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ρίγκαν Facebook Twitter

 

Ο Χίνκλι, σήμερα 61 ετών, είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Ρίγκαν καθώς ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έβγαινε από το ξενοδοχείο Χίλτον της Ουάσινγκτον την 30ή Μαρτίου 1981, ανοίγοντας πυρ εναντίον του και τραυματίζοντας άλλους τρεις ανθρώπους. Ο 25χρονος τότε Χίνκλι, που είχε διακοψει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, είχε εμμονή με την Τζόντι Φόστερ, αφότου την είχε δει στο φιλμ Taxi Driver του Μάρτιν Σκορτσέζε, και ήθελε με αυτή του την πράξη, που εμπνεύστηκε από το σενάριο της ταινίας, να την εντυπωσιάσει.

 

Ο Χίνκλι κρίθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του λόγω ψυχασθένειας. Διαγνώστηκε ότι έπασχε από κατάθλιψη και παράνοια.

 

Η μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε στην προεδρική θωρακισμένη λιμουζίνα και πέτυχε τον Ρόναλντ Ρίγκαν στο στήθος, κοντά στην καρδιά. Ο τότε αμερικανός πρόεδρος ανέρρωσε γρήγορα, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου του, Τζέιμς Μπρέιντι, έμεινε εν μέρει παράλυτος και τελικά πέθανε το 2014. Μετά τον τραυματισμό του, έγινε ένας από τους γνωστότερους εκπροσώπους του κινήματος για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

 

 

Η οικογένεια Ρίγκαν είχε εκφράσει σε μια ανακοίνωσή της τον Ιούλιο την έντονη αντίθεσή της στην απελευθέρωση του Χίνκλι, κρίνοντας – αντίθετα με την απόφαση του δικαστή – ότι αποτελεί «απειλή για τον εαυτό του και άλλους».

 

Η Πάτι Ρίγκαν-Ντέιβις, κόρη του άλλοτε προέδρου, είχε τονίσει το 2015 ότι θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό πως κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του, ο Χίνκλι είχε αλληλογραφήσει με τους κατά συρροή δολοφόνους Τεντ Μπάντι και Τσαρλς Μάνσον.

Η Φόστερ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση από το 1981.

 

Ο Χίνκλι θα εγκατασταθεί στο Ουίλιαμσμπεργκ (Βιρτζίνια), περίπου 240 χλμ. νότια της Ουάσινγκτον, όπου θα ζει σε μια περίκλειστη κοινότητα μαζί με την 90χρονη μητέρα του.

 

Η απελευθέρωσή του συνοδεύεται από δεκάδες όρους: μεταξύ άλλων, θα ενημερώνει τη Μυστική Υπηρεσία για κάθε μετακίνησή του, θα εξετάζεται τακτικά από ψυχιάτρους, του έχει απαγορευτεί να μιλά στον Τύπο, δεν θα μπορεί να παρουσιάζει δημόσια ή ιδιωτικά δημιουργίες του ή αναμνηστικά αντικείμενα, κ.λπ. Του απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών, η κατοχή όπλων, κάθε επικοινωνία με την Φόστερ ή την οικογένεια Ρίγκαν, καθώς και η συναναστροφή με οποιοδήποτε πρόσωπο δεν έχει εγκρίνει ρητά το δικαστήριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM