Βερολίνο: Αντιδράσεις για τη σχέση του τοπικού πρωθυπουργού με υπουργό του

Βερολίνο: Αντιδράσεις για τη σχέση του τοπικού πρωθυπουργού με υπουργό του Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Αντιδράσεις και σχόλια προκαλεί στο Βερολίνο η σχέση του δημάρχου Κάι Βέγκνερ- ο οποίος είναι ταυτόχρονα και τοπικός πρωθυπουργός- με την υπουργό Παιδείας του, Καταρίνα Γκίνερ- Βινς. 

Ο δήμαρχος Βερολίνου είχε αποκαλύψει πως πέρυσι χώρισε με την επί χρόνια σύντροφό του, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Τώρα, τα ΜΜΕ αναρωτιούνται αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με τη σχέση ανάμεσα στα δύο μέλη του CDU και απευθύνονται σε νομικούς με το ερώτημα αν πρέπει να παραιτηθεί η υπουργός, προκειμένου να μην υπάρχουν υποψίες για ευνοϊκή μεταχείρισή της από τον τοπικό πρωθυπουργό. Ενίοτε, το ίδιο ερώτημα διατυπώνεται και για τον Βέγκνερ. 

Κάποιοι εκφράζουν την άποψη πως στην πολιτική δεν ισχύει για παράδειγμα ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις. «Πρόκειται για ξεχωριστές σφαίρες, καθώς οι πολιτικοί συχνά εκλέγονται και δεν διορίζονται απλώς στην εκάστοτε θέση. Παρ' όλα αυτά κάθε τέτοια περίσταση εγείρει ορισμένα ζητήματα, διότι μπορούν εύκολα να προκύψουν συγκρούσεις συμφερόντων», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Τόρστεν Φάας στην εφημερίδα Tagesspiegel. 

«Εν αντιθέσει με τη διοίκηση και τον στρατό, δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για μία τέτοια συγκυρία. Ωστόσο ο Κάι Βέγκνερ είναι εκπρόσωπος του εντολέα όλων των δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους ο νόμος απαγορεύει να συνάπτουν τέτοιου είδους σχέσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο Ούλριχ Μπάτες, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. 

Άλλα ζευγάρια της γερμανικής πολιτικής 

Αυτό δεν είναι το πρώτο ζευγάρι της γερμανικής πολιτικής, αλλά σε προηγούμενες περιπτώσεις δεν είχαν προκύψει ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. 

Ο Όλαφ Σολτς είναι παντρεμένος εδώ και 25 χρόνια με την Μπρίτα Ερνστ, η οποία διετέλεσε υπουργός Παιδείας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου από το 2017 έως το 2023, δηλαδή και τα δύο πρώτα χρόνια που εκείνος ήταν στην καγκελαρία. 

Μεγαλύτερη συζήτηση είχε γίνει για τον γάμο της Κριστίνα και του Όλε Σρέντερ. Εκείνος ήταν υφυπουργός Εσωτερικών επί κυβερνήσεως Άνγκελα Μέρκελ ενώ περίπου το ίδιο διάστημα η σύζυγός του ήταν υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM