Βενεζουέλα: Σκληρό τηλεφωνικό «μποξ» Πομπέο - Λαβρόφ για τις παρεμβάσεις

Βενεζουέλα: Σκληρό τηλεφωνικό «μποξ» Πομπέο - Λαβρόφ για τις παρεμβάσεις Facebook Twitter
EPA
0

Μαζί με την ένταση στη Βενεζουέλα, κλιμακώνεται και η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη χώρα της λατινικής Αμερικής. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο την ίδια ώρα που ο Λευκός Οίκος έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαίδό, ως μεταβατικό πρόεδρο.

Μιλώντας σήμερα, τηλεφωνικά, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «καταστροφική» την επιρροή των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα. Το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον. 

  

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι «η ανάμειξη της Ουάσιγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο είπε στον Λαβρόφ, ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Μαδούρο.


Κλείνοντας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα αλλά και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αν αυτό απαιτηθεί. 

Χθες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο. Ο ίδιος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος από δεκάδες κράτη - μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Ακολούθησαν σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους και ένστολους που υποστήριζαν τον Γκουαϊδό και τις υπόλοιπες δυνάμεις του στρατού που συνέχιζαν να στηρίζουν τον Μαδούρο.


Τεθωρακισμένο όχημα της εθνοφρουράς παρέσυρε διαδηλωτές έξω από τη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας και, συνολικά, τουλάχιστον 52 άτομα τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα - 32 από πλαστικές σφαίρες και ένας στρατιώτης από αληθινά πυρά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών απέτυχε και προανήγγειλε «ποινικές διώξεις» για τους υπεύθυνους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM