Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κερδίζει τρίτη θητεία και μιλά για θρίαμβο

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κερδίζει τρίτη θητεία με το 51,20% των ψήφων Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη στο αξίωμα για τρίτη συναπτή θητεία, εξασφαλίζοντας πάνω από το 51% των ψήφων, ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE, η εφορευτική επιτροπή) λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), παρότι δημοσκοπήσεις εξόδου υπεδείκνυαν πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια όδευε σε νίκη.

Με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο κ. Μαδούρο εξασφάλιζε το 51,20% των ψήφων και ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%, διευκρίνισε το CNE.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση διαβεβαίωνε απεναντίας πως έχει κάθε λόγο να «γιορτάσει» το αποτέλεσμα, ενώ κάλεσε υποστηρικτές της να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα, για να εγγυηθούν την διαφάνεια και την αξιοπιστία της καταμέτρησης. «Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η χώρα επέλεξε ειρηνικά την αλλαγή», διαβεβαίωνε ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια μέσω X περί τις 23:00 (τοπική ώρα), προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Από την πλευρά της, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, αξίωσε οι ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών. «Μήνυμα στον στρατό. Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλει τον Μαδούρο», υποστήριξε νωρίτερα, επίσης μέσω X. «Είναι ώρα να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχετε μια ευκαιρία, κι είναι τώρα».

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε να γίνει «δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση», με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επαινεί τον λαό της Βενεζουέλας για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις βαθιές ανησυχίες για τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έκρινε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής ότι η νίκη του, η επανεκλογή του στο αξίωμα για τρίτη συναπτή θητεία, αποτελεί θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Με Ουίλιαμ και Κέιτ στο πλευρό του περπάτησε προς τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα περπάτησαν μέχρι τον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, συνοδευόμενοι από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, καθώς και τα παιδιά τους
THE LIFO TEAM