Βενεζουέλα: Έφτασε το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας

Βενεζουέλα: Έφτασε το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας Facebook Twitter
EPA
0

Το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού έφτασε χθες στο Καράκας και θα διανεμηθεί στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις.

Η ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γκουαϊδό.

Οι 24 τόνοι ιατρικού υλικού και οι 14 γεννήτριες έφτασαν σήμερα με αεροσκάφος από τον Παναμά και αναμένεται να διανεμηθούν σε οκτώ νοσοκομεία και 30 ιατρικά κέντρα, σύμφωνα με τον Βενεζουελάνο υπουργό Υγείας Κάρλος Αλβαράδο.

Η βοήθεια αυτή αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο θα επιτρέψει να βοηθηθούν οι πιο αδύναμοι», εκτίμησε ο Φρανσέσκο Ρόκα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου την αποστολή αυτής της βοήθειας που αρχικά προορίζεται «για 650.000 ανθρώπους».

Τα νοσοκομεία στη Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπα με μεγάλες ελλείψεις: αντιβιοτικά, γάζες, αναπνευστικές συσκευές, φάρμακα για χρόνιες παθήσεις.

Εξάλλου οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση βυθίζουν τα νοσοκομεία στο σκοτάδι και εμποδίζουν τη χρήση συσκευών αιμοκάθαρσης και των τομογράφων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τέταρτο των 30 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια. Όπως αναφέρει έκθεση του οργανισμού, περίπου 3,7 εκατομμύρια από αυτούς πάσχουν από υποσιτισμό και τουλάχιστον το 22% των παιδιών κάτω των 5 ετών πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό.

Πολιτικοποίηση της βοήθειας

Ο Ερυθρός Σταυρός της Βενεζουέλας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποφευχθεί «η πολιτικοποίηση της επιτυχίας» της χθεσινής ανθρωπιστικής επιχείρησης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Μάριο Βιγιαροέλ.

Όμως αυτό θα είναι δύσκολο καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης μεταξύ του Μαδούρο και του Γκουαϊδό από τότε που ο τελευταίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου.

Λίγο μετά την άφιξη του αεροσκάφους του Ερυθρού Σταυρού στο Καράκας, ο Γκουαϊδό εκτίμησε ότι αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια «μαρτυρά την αποτυχία του καθεστώτος, το οποίο πριν μερικές εβδομάδες αρνήθηκε ότι υπάρχει έκτακτη ανθρωπιστική ανάγκη», ενώ έκανε λόγο για «ένα καταπραϋντικό για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Σύμφωνα με τον Γκουαϊδό, η κρίση θα μπορέσει να τερματιστεί μόλις η κυβέρνηση Μαδούρο σταματήσει «την υφαρπαγή της εξουσίας».

Αντίθετα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαιρέτισε την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, παρουσιάζοντάς της ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Μαδούρο «να προστατεύσει τον λαό» της χώρας χάρη στη συνεργασία του με τον Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δέχθηκε «να εργαστεί με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για να μεταφερθεί (στη χώρα) όση βοήθεια είναι δυνατό», μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP- dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM