Η αστυνομία στο Βέλγιο προχώρησε στην κατάσχεση σχεδόν 28 τόνων κοκαΐνης που η αξία της «στον δρόμο» ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, μετά από πρόσβαση που εξασφάλισε σε κρυπτογραφημένο τηλεφωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν οι κακοποιοί.

 

Μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, από τις 20 Φεβρουαρίου, η αστυνομία κατέσχεσε 27,64 τόνους κοκαΐνης στο λιμάνι της Αμβέρσας, ανάμεσά τους και ένα φορτίο – ρεκόρ, σχεδόν έντεκα τόνων, κατά το διάστημα 2-3 Απριλίου.

 

Εξειδικευμένα στελέχη της αστυνομίας κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα μίας υπηρεσίας που ονομάζεται Sky ECC και με αυτόν τον τρόπο έμαθαν λεπτομέρειες για τα φορτία με την κοκαΐνη. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η βελγική αστυνομία αποκαλύφθηκαν δεδομένα τόσο για υποθέσεις που ήταν γνωστές όσο και για νέες. Οι έρευνες συνεχίζονται.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία κατάφερε να διεισδύσει σε κρυπτογραφημένη πλατφόρμα που χρησιμοποιούν κακοποιοί. Το 2020 οι υπηρεσίες της Γαλλίας και της Ολλανδίας κατάφερνα να διεισδύσουν σε μία πλατφόρμα που λέγεται EncroChat και να μοιραστούν τα δεδομένα με την Interpol, επιτρέποντας στην αστυνομία να παρακολουθήσει τις ιδιωτικές συνομιλίες, ανάμεσά τους την ανταλλαγή φωτογραφιών και εκατομμυρίων μηνυμάτων, των εγκληματιών.

 

Η EncroChat που προσέφερε ένα ασφαλές τηλεφωνικό δίκτυο και υπηρεσίες μηνυμάτων χρησιμοποιούταν από 60.000 άτομα παγκοσμίως για τον συντονισμό της διάθεσης παράνομων αγαθών, το ξέπλυμα χρήματος και τον σχεδιασμό δολοφονιών αντιπάλων, σύμφωνα με το βρετανικό National Crime Agency.


Τον Ιούλιο το NCA ανέφερε πως προχώρησε σε 746 συλλήψεις και κατέσχεσε 54 εκατ. λίρες σε μετρητά, 77 όπλα και πάνω από δύο τόνους ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης επιχείρησης αυτού του τύπου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ολλανδία συνελήφθησαν 60 άτομα, και κατασχέθηκαν 25 τόνοι ναρκωτικών, 20 εκατ. ευρώ, δεκάδες αυτόματα όπλα, 25 αυτοκίνητα και πολυτελή ρολόγια. Σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η Ολλανδική αστυνομία διέλυσε 19 εργαστήρια συνθετικών ναρκωτικών.

Με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr