Βέλγιο: Φυλακή και πρόστιμο σε άνδρα για ρατσιστικά μηνύματα σε μαύρη παρουσιάστρια

Βέλγιο: Φυλακή και πρόστιμο σε 32χρονο για ρατσιστικά μηνύματα σε μαύρη παρουσιάστρια Facebook Twitter
Marin Godfroid/ ceciledjunga.com
0

Ένας άνδρας 32 ετών καταδικάστηκε σήμερα στο Βέλγιο σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή, εκ των οποίων 15 ημέρες στη φυλακή, διότι πρόσβαλε και απείλησε στο διαδίκτυο, λόγω του χρώματος του δέρματός της, μια παρουσιάστρια της βελγικής τηλεόρασης με καταγωγή από το Κονγκό.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, στις 9 Μαρτίου, ενώπιον του πλημμελειοδικείου των Βρυξελλών, η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή έξι μηνών στη φυλακή σε βάρος του κατηγορούμενου, που είχε ήδη καταδικαστεί, με αναστολή, διότι είχε εξυβρίσει αστυνομικούς. Απών κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ο Βέλγος, που κατοικεί στο Μον, κρίθηκε ένοχος για υποκίνηση βίας και φυλετικού μίσους.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος είναι υπεύθυνος υποκίνησης βίας σε βάρος της (παρουσιάστριας) Σεσίλ Ντζουνγκά» και αυτή «η υποκίνηση σχετίζεται ξεκάθαρα με την έννοια της λεγόμενης φυλής», υπογραμμίζεται στην απόφαση, που αναγνώστηκε δημοσίως. Το 2018, σε ένα βίντεο που έγινε σύντομα viral, η Σεσίλ Ντζουνγκά, η οποία παρουσίαζε εκείνη την εποχή το δελτίο καιρού στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, κατήγγειλε, με δάκρυα στα μάτια, τον ρατσισμό σε βάρος της από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Το να δέχομαι μηνύματα όπως "γύρισε στην χώρα σου", δεν είναι αστείο, (…) έχω βαρεθεί», εκμυστηρευόταν η γυναίκα σε αυτό το βίντεο με τίτλο «Παραλήρημα» (Coup de gueule). Η ίδια αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, «ως παράδειγμα», με τη στήριξη του εργοδότη της, του δικτύου RTBF.

Οι ερευνητές σύντομα ταυτοποίησαν έναν τριαντάχρονο, ο οποίος δραστηριοποιείτο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το πραγματικό όνομά του. Σε αυτά τα μηνύματα, τα οποία είχαν αναρτηθεί κυρίως στη σελίδα του θύματος στο Facebook, ο κατηγορούμενος έβριζε τη μαύρη παρουσιάστρια διατυπώνοντας την ευχή εκείνη να δεχθεί επίθεση. Επιβεβαίωνε, μάλιστα, ότι θα «επικροτούσε» μια θανατηφόρα επίθεση.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, η Σεσίλ Ντζουνγκά ξέσπασε σε κλάματα. Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή σχεδόν του συνόλου της ποινής φυλάκισης έξι μηνών, εκτός από 15 ημέρες και επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.600 ευρώ στον καταδικασθέντα. «Πρέπει να σταματήσει αυτού του είδους η συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σχολείο, στον δρόμο, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παρουσιάστρια ηλικίας 32 ετών, μετά τη δίκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Διεθνή / Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Η απουσία Πούτιν και Ζελένσκι, η χαμηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία και ο σκεπτικισμός των δυτικών επισκιάζουν την πρώτη απευθείας διαπραγμάτευση μετά από τρία χρόνια πολέμου
LIFO NEWSROOM
Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον αποκλεισμό Τραμπ από τις επιχορηγήσεις

Διεθνή / Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον «ακρωτηριασμό» της έρευνας από τον Τραμπ

O πρόεδρος του Χάρβαρντ προχώρησε σε προσωρινή, εθελοντική περικοπή μισθού κατά 25% από τον Ιούλιο μετά τις περικοπές Τραμπ ύψους 2,6 δισ. δολαρίων σε ερευνητικά κονδύλια
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Διεθνή / Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Οι Αρχές σε Γερμανία και Ελβετία συνέλαβαν τρεις άνδρες για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων σε υπηρεσίες logistics, σε υποτιθέμενη ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς - Στο στόχαστρο, εμπορικές αποστολές προς ΗΠΑ και Καναδά
LIFO NEWSROOM
Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM