LIVE!

Νίκολα Στέρτζον: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, μετά από 8 χρόνια στην εξουσία

BBC: Παραιτείται η πρωθυπουργός της Σκωτίας, μετά από 8 χρόνια στην εξουσία Facebook Twitter
Φωτ.: Micheal Reynolds/EPA
0

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε πως παραιτείται από τη θέση, μετά από 8 χρόνια στην εξουσία.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Στέρτζον ενημέρωσε για την απόφασή της και επεσήμανε πως θα παραμείνει στη θέση έως ότου εκλεχθεί αντικαταστάτης. 

«Ξέρω ότι θα υπάρξουν κάποιοι σε όλη τη χώρα που θα αισθανθούν αναστατωμένοι από αυτή την απόφαση και από το γεγονός ότι την παίρνω τώρα. Φυσικά, για λόγους ισορροπίας, θα υπάρξουν άλλοι που - πώς να το πω - θα αντιμετωπίσουν την είδηση μια χαρά, αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας» επεσήμανε.

«Αλλά για εκείνους που αισθάνονται σοκαρισμένοι, απογοητευμένοι, ίσως και λίγο θυμωμένοι μαζί μου, σας παρακαλώ να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι πραγματικά δύσκολο για μένα» είπε.

Σημείωσε πως έλαβε την απόφασή της με γνώμονες «το καθήκον και την αγάπη. Σκληρή αγάπη ίσως, αλλά αγάπη παρ' όλα αυτά για το κόμμα μου και, πάνω απ' όλα, για τη χώρα.

Νίκολα Στέρτζον: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, μετά από 8 χρόνια στην εξουσία Facebook Twitter
Φωτ. Robert Perry/EPA

Έκρινε πως είναι καιρός να αποχωρήσει καθώς ύστερα από 8 χρόνια, «οι παγιωμένες απόψεις που έχουν όλο και περισσότερο οι άνθρωποι για μένα» γίνονται εμπόδια στη διεξαγωγή λογικών συζητήσεων. «Πάντα ήμουν της πεποίθησης ότι κανένα άτομο δεν πρέπει να είναι κυρίαρχο σε οποιοδήποτε σύστημα για πολύ καιρό».

Εν συνεχεία, ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα, στο σύνολό τους, να αποφύγουν την πόλωση και να επιμείνουν στον δημοκρατικό διάλογο, ανεξαρτήτως προσωπικοτήτων. 

«Πιστεύω ότι οδήγησα τη χώρα πιο κοντά στην ανεξαρτησία, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση αυτού του ταξιδιού. Πιστεύω ότι ο διάδοχός μου, όποιος κι αν είναι αυτός ή αυτή, θα οδηγήσει τη Σκωτία στην ανεξαρτησία και θα είμαι εκεί και θα τον ή την επευφημώ σε κάθε βήμα της διαδρομής» υπογράμμισε.

Η Στέρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας μετά το δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, κατά το οποίο οι πολίτες τάχθηκαν σε ποσοστό 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσφατα ενεπλάκη σε διένεξη όσον αφορά τις πολιτικές για τους διεμφυλικούς μετά την υιοθέτηση από την Σκωτία της Μεταρρύθμισης Αναγνώρισης Γένους, η οποία καθιστά ευκολότερη νομικά την αλλαγή φύλου.

Η σκωτσέζικη κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM