Bayer: Φορολογικές οάσεις παρά τον Ρήνο για τον φαρμακευτικό κολοσσό

Bayer: Φορολογικές οάσεις παρά τον Ρήνο για τον φαρμακευτικό κολοσσό Facebook Twitter
0

Έρευνα για τις μεθόδους αποφυγής φορολογίας από τον φαρμακευτικό κολοσσό της Bayer διεξήγαγαν οι ευρωπαίοι Πράσινοι «αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν φορολογικές οάσεις και στο Ρήνο», όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

    

«Πώς η Bayer χειραγωγεί το φόρο επιχειρήσεων στην Ευρώπη», τιτλοφορείται έρευνα για λογαριασμό της Κ.Ο. των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες έρευνες με αντικείμενο τη στρατηγική φοροαποφυγής άλλων πολυεθνικών κολοσσών. 

«Ανακαλύψαμε ότι ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer εφαρμόζει πολύ επιθετική στρατηγική φοροαπαλλαγής», δηλώνει στη DW ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ειδικός σε οικονομικά ζητήματα Σβεν Γκίγκολντ: «Η έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η γερμανική πολυεθνική εταιρία μεταφέρει θυγατρικές της εντός Γερμανίας από τον ένα δήμο στον άλλο εκμεταλλευόμενη τις διαφορές συντελεστών στο φόρο επιτηδεύματος. Με τον τρόπο αυτό η Bayer ρίχνει λάδι στη φωτιά του ήδη μαινόμενου ανταγωνισμού για ακόμα χαμηλότερη φορολόγηση».

Μεταφορές θυγατρικών όπου συμφέρει περισσότερο 

Στη Γερμανία ο φόρος επιχειρήσεων αποτελείται από τον ομοσπονδιακό φόρο του 15% στα κέρδη και τον φόρο επιτηδεύματος, τον οποίο ορίζει ο κάθε δήμος ή κοινότητα ξεχωριστά. Για παράδειγμα όταν ο μικρός δήμος Μόνχαϊμ έξω από το Ντίσελντορφ μείωσε το φόρο στο 8,75% η Bayer μετέφερε εκεί την έδρα πέντε θυγατρικών. Το ίδιο έκανε και όταν η περιοχή Σένεφελντ έξω από το Βερολίνο, εκεί όπου βρίσκεται ο διεθνής αερολιμένας της πρωτεύουσας, περιόρισε το φόρο επιτηδεύματος στο 8,4%.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων επισημαίνει ότι οι μεταφορές θυγατρικών με συνοπτικές διαδικασίες ωφελούν την πολυεθνική, αλλά και τους δήμους στους οποίους βρίσκονται οι θυγατρικές της. Ζημιώνει ωστόσο τους γύρω δήμους, οι οποίοι αναγκάζονται να μειώσουν τους φόρους για να παραμένουν ανταγωνιστικοί.

Λουξεμβούργο και Ιρλανδία δελεάζουν με χαμηλή φορολογία

«Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που κάνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο Λουξεμβούργο και Ιρλανδία σε βάρος των γειτονικών τους χωρών», λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Στο τέλος διαπιστώνουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ χωρών και δήμων οδηγεί σε ένα καταστροφικό καθοδικό σπιράλ. Διότι τελικά οι δήμοι δεν έχουν τα έσοδα που απαιτούνται για να επενδύσουν σε υποδομή, Παιδεία και μια βιώσιμη πολιτική για τη στέγαση και τις συγκοινωνίες.»

Από τη πλευρά της η Bayer τονίζει με γραπτή απάντηση εκπροσώπου Τύπου ότι οι μέθοδοι της έρευνας των Πρασίνων «στερούνται σοβαρότητας» και ότι οι «φερόμενες φοροαπαλλαγές είναι κατασκευασμένες».

Σε ένα σημείο η έρευνα των Πρασίνων και η Bayer συμφωνούν επί της αρχής. Παρά το γεγονός ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός καταγράφει μόλις το 6% του τζίρου του στη Γερμανία καταβάλλει στο γερμανικό δημόσιο πάνω από το 50% του φόρου επιχειρήσεων. Αυτό δείχνει, τονίζει ο εκπρόσωπος της Bayer, πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει η Bayer στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM