Το Βατικανό θα επισκεφθεί ο Ερντογάν - Συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο για την Ιερουσαλήμ

Το Βατικανό θα επισκεφθεί ο Ερντογάν - Συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο για την Ιερουσαλήμ Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει σήμερα αεροπορικώς στην Ιταλία όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνομιλίες με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της Ιερουσαλήμ, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν είχε έλθει σε αντιπαράθεση με τον ποντίφικα, το 2015, όταν ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μίλησε δημοσίως για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων.

Ωστόσο οι δύο άνδρες φαίνεται πως βρήκαν κοινό έδαφος συνεννόησης στο θέμα της Ιερουσαλήμ, όταν συνομίλησαν στο τηλέφωνο μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου τον Δεκέμβριο. Σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία είχαν συμφωνήσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της πόλης θα πρέπει να αποφευχθεί.

Προτού αναχωρήσει, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν απομονωθεί λόγω της Ιερουσαλήμ.

«Κατά τη διαδικασία που έπεται, άντε ελάτε κι αποδεχθείτε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί. Εμείς εργαζόμαστε για αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Αύριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον ποντίφικα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στο Βατικανό ενός Τούρκου προέδρου τα τελευταία 59 χρόνια.

Οι δύο άνδρες αναμένεται επίσης να συνομιλήσουν για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ όπως και την ανθρωπιστική βοήθεια και τους πρόσφυγες.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Ρώμη με αφορμή την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και περίπου 3500 αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα κινητοποιηθούν. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις.

«Δεν συνομιλώ με ανθρώπους που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Συνομιλώ μονάχα με όσους μάχονται εναντίον της» υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να συναντηθεί αύριο με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, όπως επίσης με Ιταλούς επιχειρηματίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM