Βατικανό: Έγκλημα η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και ενηλίκων στο αναθεωρημένο εκκλησιαστικό δίκαιο

Βατικανό: Έγκλημα η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και ενηλίκων στο αναθεωρημένο εκκλησιαστικό δίκαιο Facebook Twitter
Ποινικοποιείται η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και ευάλωτων ενηλίκων από το Βατικανό - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναθεώρησε το εκκλησιαστικό δίκαιο, ποινικοποιώντας τη σεξουαλική κακοποίηση ενηλίκων από ιερείς που καταχρώνται την εξουσία τους, αλλά και από κοσμικούς που κατέχουν εκκλησιαστικά αξιώματα. 


Οι νέες διατάξεις που αποκαλύφθηκαν σήμερα μετά από 14 χρόνια μελέτης, περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο πεδίο ποινικού δικαίου τού Κώδικα Εκκλησιαστικού Νόμου του Βατικανού, ένα εσωτερικό νομικό σύστημα που καλύπτει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του 1,3 δισεκατομμυρίου πιστών. 

Οι πιο σημαντικές αλλαγές εντοπίζονται σε δύο άρθρα, τα 1395 και 1398, προκειμένου να καλυφθούν οι νομικές ανεπάρκειες στη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης στις τάξεις της εκκλησίας. 

Βάσει των νέων διατάξεων, κοσμικοί με εκκλησιαστικά αξιώματα μπορούν να τιμωρηθούν για την κακοποίηση τόσο ανηλίκων όσο και ενηλίκων, όπως ακριβώς και ιερείς που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους εκμεταλλευόμενοι ενήλικα θύματα. 


Το Βατικανό επιπλέον ποινικοποιεί την «αποπλάνηση» ανηλίκων ή ευάλωτων ενηλίκων από ιερείς για την εμπλοκή τους σε πορνογραφικές δραστηριότητες. 

Βάσει του νέου νόμου, οι κληρικοί που εμπλέκονται σε σεξουαλικές πράξεις με οποιονδήποτε, χρησιμομοποιώντας «βία, απειλές και κατάχρηση της εξουσίας τους», μπορούν να αποχειροτονούνται. 

Είναι η πρώτη φορά που ο εκκλησιαστικός νόμος αναγνωρίζει επισήμως ως έγκλημα τη μέθοδο των θυτών να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα θύματά τους με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. 

Στην αναθεωρημένη νέα εκδοχή του εκκλησιαστικού νόμου, λείπουν οι ασάφειες που επέτρεπαν εδώ και χρόνια σε αρχιεπισκόπους και υψηλά ιστάμενους να αγνοούν ή να καλύπτουν τις υποθέσεις κακοποίησης ενώ καθίσταται σαφές πως οι ίδιοι θα τιμωρούνται για αμέλεια και ολιγωρία στις περιπτώσεις που αποτυγχάνουν να διερευνήσουν σωστά τις υποθέσεις και να επιβάλουν ποινές στους παρεκκλίνοντες. 


Στο πέρασμα του χρόνου, το Βατικανό έχει κάνει αποσπασματικές αλλαγές προκειμένου να καλύψει κενά και προβληματικές διατάξεις του νόμου. Προσφάτως, ο Ποντίφικας πέρασε νέους νόμους που τιμωρούν τους αρχιεπισκόπους και τους εκκλησιαστικούς ηγέτες που αποτυγχάνουν να προστατεύσουν το ποίμνιό τους. 
 

Με πληροφορίες από ΑΡ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ