Βατικανό: Έγκλημα η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και ενηλίκων στο αναθεωρημένο εκκλησιαστικό δίκαιο

Βατικανό: Έγκλημα η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και ενηλίκων στο αναθεωρημένο εκκλησιαστικό δίκαιο Facebook Twitter
Ποινικοποιείται η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και ευάλωτων ενηλίκων από το Βατικανό - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναθεώρησε το εκκλησιαστικό δίκαιο, ποινικοποιώντας τη σεξουαλική κακοποίηση ενηλίκων από ιερείς που καταχρώνται την εξουσία τους, αλλά και από κοσμικούς που κατέχουν εκκλησιαστικά αξιώματα. 


Οι νέες διατάξεις που αποκαλύφθηκαν σήμερα μετά από 14 χρόνια μελέτης, περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο πεδίο ποινικού δικαίου τού Κώδικα Εκκλησιαστικού Νόμου του Βατικανού, ένα εσωτερικό νομικό σύστημα που καλύπτει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του 1,3 δισεκατομμυρίου πιστών. 

Οι πιο σημαντικές αλλαγές εντοπίζονται σε δύο άρθρα, τα 1395 και 1398, προκειμένου να καλυφθούν οι νομικές ανεπάρκειες στη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης στις τάξεις της εκκλησίας. 

Βάσει των νέων διατάξεων, κοσμικοί με εκκλησιαστικά αξιώματα μπορούν να τιμωρηθούν για την κακοποίηση τόσο ανηλίκων όσο και ενηλίκων, όπως ακριβώς και ιερείς που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους εκμεταλλευόμενοι ενήλικα θύματα. 


Το Βατικανό επιπλέον ποινικοποιεί την «αποπλάνηση» ανηλίκων ή ευάλωτων ενηλίκων από ιερείς για την εμπλοκή τους σε πορνογραφικές δραστηριότητες. 

Βάσει του νέου νόμου, οι κληρικοί που εμπλέκονται σε σεξουαλικές πράξεις με οποιονδήποτε, χρησιμομοποιώντας «βία, απειλές και κατάχρηση της εξουσίας τους», μπορούν να αποχειροτονούνται. 

Είναι η πρώτη φορά που ο εκκλησιαστικός νόμος αναγνωρίζει επισήμως ως έγκλημα τη μέθοδο των θυτών να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα θύματά τους με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. 

Στην αναθεωρημένη νέα εκδοχή του εκκλησιαστικού νόμου, λείπουν οι ασάφειες που επέτρεπαν εδώ και χρόνια σε αρχιεπισκόπους και υψηλά ιστάμενους να αγνοούν ή να καλύπτουν τις υποθέσεις κακοποίησης ενώ καθίσταται σαφές πως οι ίδιοι θα τιμωρούνται για αμέλεια και ολιγωρία στις περιπτώσεις που αποτυγχάνουν να διερευνήσουν σωστά τις υποθέσεις και να επιβάλουν ποινές στους παρεκκλίνοντες. 


Στο πέρασμα του χρόνου, το Βατικανό έχει κάνει αποσπασματικές αλλαγές προκειμένου να καλύψει κενά και προβληματικές διατάξεις του νόμου. Προσφάτως, ο Ποντίφικας πέρασε νέους νόμους που τιμωρούν τους αρχιεπισκόπους και τους εκκλησιαστικούς ηγέτες που αποτυγχάνουν να προστατεύσουν το ποίμνιό τους. 
 

Με πληροφορίες από ΑΡ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM