Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο  δεν προχωρήσει σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να γίνει γρήγορα ένα «αποτυχημένο κράτος», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

 

Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στον τρόπο με τον οποίο κυβερνά η χώρα «προς το συμφέρον μιας ελίτ που επικεντρώνεται στο Λονδίνο», επισημαίνει σε άρθρο του στην Daily Telegraph. «Πιστεύω ότι η επιλογή είναι τώρα μεταξύ ενός κράτους που κάνει μεταρρυθμίσεις και ενός αποτυχημένου κράτους», έγραψε ο Μπράουν.

 

«Είναι πράγματι η Σκωτία, αυτή η περιοχή όπου η δυσαρέσκεια είναι τόσο βαθιά που απειλεί το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου». «Ποιος το σκέφτηκε αυτό στο Λονδίνο;» αναρωτιέται ο Μπράουν, επισημαίνοντας την απογοήτευση των ανθρώπων σε απομακρυσμένες κοινότητες, «που αισθάνονται ότι είναι οι ξεχασμένοι, αόρατοι».

 

Ο Μπράουν διετέλεσε υπουργός Εργασίας από το 2007 έως 2010. «Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει εθνική ολοκλήρωση χωρίς πολιτική ένταξη και οι αρμόδιοι μπορούν να ξεκινήσουν μαθαίνοντας από την εμπειρία χωρών όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Αμερική».

 

Κατά τον ίδιο, η πενταετής κρίση του Brexit σε συνδυασμό με την κρίση του κορωνοϊού έχουν αποδυναμώσει τους θεσμούς που συνδέουν την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια οικονομία 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο Μπράουν επιμένει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά το Ηνωμένο Βασίλειο. «Λαβωμένος από την Covid-19, με απειλές από τον εθνικισμό, και αβέβαιος για το τι μπορεί να προσθέσει η υπόσχεση για μια «Βρετανία του Κόσμου» μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επειγόντως να ανακαλύψει ξανά αυτό που το κρατά ενωμένο και να διαχωρίσει ό,τι το κρατά διαιρεμένο».

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr