Με νέο σχέδιο το οποίο προβλέπει μικρότερο κούρεμα των καταθέσεων καθώς φαίνεται να μην ευοδώνονται οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία επανέρχεται η πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

 

Η πρόταση αυτή τίθεται αυτή την ώρα ενώπιον της σύσκεψης Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο και σύμφωνα με το Sigmalive προβλέπει τα εξής:  

 

Προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση. Με αυτό τον τρόπο θα βρεθούν 2 δις και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δις από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δις, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

 

Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100 000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200,000, από τυχόν αναδιάρθρωση Λαϊκής.

 

Παρόλα αυτά η Γερμανία φαίνεται να επιμένει σε κούρεμα των υψηλών καταθέσεων, ουσιαστικά των ρωσικών.

 

Πάντως, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της. Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.