Αυστρία: «Μέσω TikTok σε τρεις μήνες ριζοσπαστικοποιήθηκε» ο 23χρονος που σκότωσε έφηβο

Αυστρία: «Μέσω TikTok σε τρεις μήνες ριζοσπαστικοποιήθηκε» ο 23χρονος που σκότωσε έφηβο Facebook Twitter
Το σημείο της επίθεσης στην Αυστρία/ Χ (πρώην Twitter)
0

Ο 23χρονος, από τη Συρία, που πιστεύεται ότι επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε έναν έφηβο ενώ τραυμάτισε άλλους πέντε ανθρώπους, στην πόλη Φίλλαχ στην Αυστρία, ριζοσπατικοποιήθηκε πολύ γρήγορα, μέσω του TikTok, ανέφεραν σήμερα Αυστριακοί αξιωματούχοι.

«Ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσα σε τρεις μήνες» είπε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας της πόλης Κλάγκενφουρτ, που χειρίζεται την έρευνα. «Όχι μέσω κάποιου προσώπου, με προσωπική επαφή ή με διαδικτυακή επαφή. Κατά τα φαινόμενα, απλώς έβλεπε βίντεο και αποφάσισε να διαπράξει αυτήν την επίθεση. Δεν υπάρχει κανείς που να του είπε να το κάνει. Ο ίδιος το επιβεβαίωσε και λέει ότι παρακολουθούσε βίντεο και μετά αποφάσισε ότι ήθελε να ενταχθεί στο ΙΚ», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Άχμαντ Γκ. (δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες ονοματεπώνυμό του) είχε στο διαμέρισμά του το λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους, όμως μέχρι πρότινος δεν είχε τραβήξει την προσοχή των αυστριακών αρχών. Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει πόσο μεγάλη πρόκληση είναι για τις αρχές να αποτρέψουν τις επιθέσεις των αποκαλούμενων «μοναχικών λύκων» όταν οι δράστες δρουν μόνοι, χωρίς να λαμβάνουν βοήθεια από πουθενά.

Αυστρία: Ο ύποπτος είχε βιντεοσκοπήσει τον εαυτό του να ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος χρησιμοποίησε έναν σουγιά στην επίθεσή του και είχε βιντεοσκοπήσει τον εαυτό του να ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Ο στόχος του ήταν να τον πυροβολήσουν και να τον σκοτώσουν οι αστυνομικοί, όμως συνελήφθη μέσα σε λίγα λεπτά, αφού ένας άλλος Σύρος βοήθησε να τον ακινητοποιήσουν.

Ο ύποπτος πιστεύεται ότι έφτασε στην Αυστρία το 2019 και ήθελε να πάει στη Γερμανία με πλαστή ταυτότητα, ώστε οι γερμανικές αρχές να μην τον διώξουν, επειδή, ως αιτών άσυλο, βρισκόταν ήδη σε μια ασφαλή τρίτη χώρα, δηλαδή την Αυστρία. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι κρατήθηκε επί τέσσερις ημέρες στη Γερμανία τον περασμένο Μάιο, επειδή αδυνατούσε να πληρώσει ένα πρόστιμο για «πλαστογραφία εγγράφου», αλλά δεν διευκρίνισε τι είδους έγγραφο ήταν αυτό.

Η ριζοσπαστικοποίησή του στο διαδίκτυο είναι εξάλλου ένα γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, που μπορούν να παράσχουν στους χρήστες τους μεγάλο όγκο πληροφοριών στα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Το TikTok, σε μια ανάρτησή του το 2022, είχε δεσμευτεί να «βρει λύσεις» και να συνεργαστεί «με την κοινωνία των πολιτών για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού».

Με πληροφορίες από Economic Times και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM