Αυστρία: Το δικαστήριο ακυρώνει νόμο περί απαγόρευσης της μαντίλας για τα παιδιά του δημοτικού

Αυστρία: Το δικαστήριο ακυρώνει νόμο περί απαγόρευσης της μαντίλας για τα παιδιά του δημοτικού Facebook Twitter
Αυστρία: Το δικαστήριο ακυρώνει νόμο περί απαγόρευσης της μαντίλας για τα παιδιά του δημοτικού (Unsplash)
0

Το συνταγματικό δικαστήριο της Αυστρίας εξέδωσε νόμο, που ακυρώνει προηγούμενο νομοθετικό διάταγμα, το οποίο απαγόρευε στα παιδιά δημοτικού να φορούν συγκεκριμένα καλύμματα στο κεφάλι, που εκφράζουν θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο νόμος έχει ως στόχο την ισλαμική μαντίλα και παραβίασε τα δικαιώματα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο νόμος ψηφίστηκε κατά την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήταν σύμμαχο με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας.

Το δικαστήριο είπε ότι ο νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει στην περιθωριοποίηση μουσουλμάνων κοριτσιών.

Απέρριψε επίσης το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να προστατεύσει τα κορίτσια από κοινωνικές πιέσεις από συμμαθητές τους, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, τιμωρεί τους λάθος ανθρώπους.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι εάν κριθεί απαραίτητο, το κράτος θα πρέπει να εκπονήσει νομοθεσία για να αποτρέψει καλύτερα τα περιστατικά εκφοβισμού λόγω φύλου ή θρησκείας.

Η νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, δεν διευκρίνισε ότι απαγορεύτηκαν οι μαντίλες, συγκεκριμένα, αλλά αντίθετα απαγόρευε τη χρήση «θρησκευτικών ενδυμάτων που συνδέονται με το κάλυμμα του κεφαλιού» για παιδιά έως την ηλικία των 10 ετών.

Τα καλύμματα δε, κεφαλής που φορούν αγόρια Σιχ ή το χαρακτηριστικό εβραϊκό κιπά δεν επηρεάζονται από τον νόμο.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η απαγόρευση είχε όντως αποκλειστικό στόχο τις μουσουλμανικές μαντίλες.

«Η επιλεκτική απαγόρευση ισχύει αποκλειστικά για μουσουλμάνες μαθήτριες και έτσι τις διαχωρίζει με διακριτό τρόπο από άλλους μαθητές», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Christoph Grabenwarter.

Η ισλαμική κοινότητα της Αυστρίας, η οποία εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της χώρας και άσκησε τη συγκεκριμένη νομική κίνηση, χαιρέτισε την απόφαση.

«Η διασφάλιση ίσων ευκαιριών και αυτοδιάθεσης για κορίτσια και γυναίκες στην κοινωνία μας δεν επιτυγχάνεται μέσω απαγορεύσεων», ανέφερε σε δήλωση.

Όταν η νομοθεσία προτάθηκε για πρώτη φορά το 2018, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είπε ότι ο στόχος ήταν να «αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανάπτυξη παράλληλων κοινωνιών στην Αυστρία».

Ο Αντιπρόεδρος της Καγκελαρίας Heinz Christian Strache, του Κόμματος Ελευθερίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήθελε να προστατεύσει τα νεαρά κορίτσια από το πολιτικό Ισλάμ.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2019, λίγες μόνο μέρες μετά την αναγκαστική παραίτηση του Strache, μετά από σκάνδαλο.

Το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται τώρα σε συνασπισμό με το Πράσινο Κόμμα, αλλά η κυβέρνηση είχε ακόμη την πρόθεση να παρατείνει την απαγόρευση της μαντίλας μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

Το τρέχον πρόγραμμα του συνασπισμού ορίζει ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν «με όσο το δυνατόν λιγότερους εξαναγκασμούς». Το μόνο παράδειγμα που δίνει όμως, είναι η χρήση μαντίλας.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ