Αυστραλία: Συνελήφθησαν ακτιβιστές της Extinction Rebellion στο Σίδνεϊ

Αυστραλία: Συνελήφθησαν ακτιβιστές της Extinction Rebellion στο Σίδνεϊ Facebook Twitter
0

Περίπου 30 ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion συνελήφθησαν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας στο πλαίσιο κινητοποιήσεων για το κλίμα.


Οι ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion ξεκίνησαν τις παγκόσμιες δράσεις τους υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής σήμερα από την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας κλείνοντας κεντρικούς δρόμους και υπουργεία, ενώ κάποιοι εξ αυτών εισέβαλαν και σε υποκατάστημα τράπεζας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των περίπου 60 δράσεων που έχει σχεδιάσει η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε στη Βρετανία και αξιώνει οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κηρύξουν «κατάσταση κλιματικής και οικολογικής έκτακτης ανάγκης» και να μειώσουν στο μηδέν ως το 2025 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Δεν θα αντιταχθώ ποτέ στο δικαίωμα κάποιου να μπορέσει να εκφράσει τη γνώμη του και τη φωνή του, όμως το να εμποδίζουν τους ανθρώπους να πάνε στις δουλειές τους δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι μας φέρνει πιο κοντά στην κλιματική δράση στην οποία καλούν».

Κάποιοι διαδηλωτές μάλιστα κατέλαβαν το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας ANZ «προκειμένου να την πιέσουν να πάψει να χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα», επεσήμαναν οι οργανωτές του κινήματος.

Νωρίς το απόγευμα η αστυνομία παρακολουθούσε τις ειρηνικές διαδηλώσεις χωρίς να προβεί σε συλλήψεις. Των κινητοποιήσεων ηγούνταν η 80χρονη Μέρι Ρόουζ εκπρόσωπος της Extinction Rebellion. Σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι δεκαετίες αδράνειας για το κλίμα και την οικολογική καταστροφή έχουν αναγκάσει τους απλούς ανθρώπους να κινδυνεύσουν με σύλληψη. «Ως γιαγιά είμαι αποφασισμένη να βοηθήσω να αφυπνιστεί ο κόσμος ώστε τα εγγόνια μου να έχουν τις ίδιες επιλογές με τους γονείς τους», τόνισε.

Εξάλλου εκατοντάδες διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους σε πόλεις της Αυστραλίας σήμερα για να σηματοδοτήσουν την έναρξη μίας εβδομάδας κινητοποιήσεων από το Extinction Rebellion. Στο Σίδνεϊ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν καθώς αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές τους και να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα κοντά στον σταθμό Σέντραλ. «Τα αδικήματα που διαπράχθηκαν κυμαίνονται από παρακώλυση της κυκλοφορίας ως απείθεια σε εντολές», επεσήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Μελβούρνης και του Μπρίσμπεϊν, όμως ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές. Η ακτιβίστρια από τη Μελβούρνη Μίριαμ Ρόμπινσον δήλωσε στο αυστραλιανό Associated Press ότι οι διαδηλωτές νιώθουν ότι «πρέπει να ενοχλήσουν τους ανθρώπους» διακόπτοντας την κυκλοφορία προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση να αναλάβει πιο σθεναρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ρόμπινσον ζήτησε συγγνώμη από το κοινό για την ενόχληση, όμως «αυτό δεν θα συγκρίνεται με κανένα τρόπο με την ενόχληση που θα αντιμετωπίσουμε όταν αρχίσουν να τελειώνουν το νερό και τα τρόφιμα». Οι κινητοποιήσεις της Extinction Rebellion ξεκίνησαν από το κεντρικό Λονδίνο με μια τελετή αργά χθες Κυριακή, ενώ περίπου 3.000 ακτιβιστές υπέρ του κλίματος διαδήλωσαν μπροστά από την καγκελαρία στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Η οργάνωση έχει προγραμματίσει κινητοποιήσεις σε 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ dpa / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM