Αυστραλία: Πέθανε ο αιμοδότης «με το χρυσό χέρι» που έσωσε πάνω από 2 εκατ. μωρά

Αυστραλία: Πέθανε ο αιμοδότης «με το χρυσό χέρι» που έσωσε πάνω από 2 εκατ. μωρά Facebook Twitter
φωτ.: Australian Red Cross Lifeblood
0

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ένας Αυστραλός, του οποίου η αιμοδοσία πιστώνεται ότι έσωσε τη ζωή σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια μωρά.

Ο Τζέιμς Χάρισον, από την πόλη Τζουν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, απεβίωσε στον ύπνο του σε οίκο ευγηρίας στις 17 Φεβρουαρίου, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά του το Σαββατοκύριακο.

Με το παρατσούκλι «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι», ο Χάρισον έσωσε 2,4 εκατομμύρια μωρά δωρίζοντας πλάσμα πάνω από 1.100 φορές, σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό.

Ο Χάρισον άρχισε να δίνει αίμα ως 18χρονος το 1954, τέσσερα χρόνια αφότου έλαβε μια σειρά μεταγγίσεων αίματος μετά από χειρουργική επέμβαση στον πνεύμονα. Λέγεται ότι δεν έχασε ποτέ δεκαπενθήμερο ραντεβού σε περισσότερες από έξι δεκαετίες δωρεάς, προτού αποσυρθεί το 2018 σε ηλικία 81 ετών.

Καθώς το πλάσμα του περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα που ονομάζεται Anti-D, οι γιατροί το χρησιμοποίησαν για να βοηθήσουν μητέρες των οποίων το αίμα κινδύνευε να επιτεθεί στα αγέννητα μωρά τους.

Η κόρη του, Τρέισι, η οποία επίσης έλαβε αντι-D, δήλωσε ότι ο Χάρισον ήταν «ανθρωπιστής στην καρδιά», προσθέτοντας ότι η οικογένειά της «ίσως να μην υπήρχε χωρίς τις πολύτιμες δωρεές του».

Ο Στίβεν Κορνέλισεν, διευθύνων σύμβουλος της Lifeblood, ενός τμήματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού, ευχαρίστησε τον Harrison που ήταν ένας «αξιοσημείωτος, στωικά ευγενικός και γενναιόδωρος» άνθρωπος. «Ο Τζέιμς άπλωσε το χέρι του για να βοηθήσει τους άλλους και τα μωρά που δεν θα γνώριζε ποτέ αξιοσημείωτες 1173 φορές και δεν περίμενε τίποτα σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Κορνέλισεν.

Ακόμη και μετά το θάνατό του, ο Χάρισον πρόκειται να συνεχίσει να σώζει τις ζωές των αγέννητων μωρών. Σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας, το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Walter and Eliza Hall (WEHI) και η Lifeblood καλλιέργησαν με επιτυχία το αντίσωμα του Χάρισον σε εργαστήριο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε μια μέρα να αποτρέψει την αιμολυτική νόσο του εμβρύου και του νεογέννητου (HDFN) για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν μόνο 200 δότες Anti-D στην Αυστραλία, το αίμα των οποίων βοηθά κάθε χρόνο περίπου 45.000 μητέρες και τα αγέννητα μωρά τους.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM