Αυστραλία: Οικονομική στήριξη σε θύματα βίαιων συντρόφων, για να μπορούν να τους εγκαταλείψουν

Αυστραλία: Οικονομική στήριξη σε θύματα βίαιων συντρόφων, για να μπορούν να τους εγκαταλείψουν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προσφέρει εφάπαξ οικονομική στήριξη σε πολίτες προκειμένου να τους βοηθήσει να φύγουν από βίαιες σχέσεις. 

Από σήμερα, Τρίτη, θύματα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν 5.000 δολάρια Αυστραλίας (3.700$), ποσό που περιλαμβάνει μετρητά και απευθείας πληρωμές για δαπάνες όπως δίδακτρα. 

Η υπηρεσία που θα «τρέξει» αυτό το διετές πιλοτικό πρόγραμμα ανέφερε ότι άρχισε να δέχεται τηλεφωνήματα και μηνύματα προτού καν ανοίξει η διαδικασία των αιτήσεων. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους, αλλά αναμένεται ότι οι περισσότερες αιτήσεις θα γίνουν από γυναίκες, σε μία χώρα όπου κάθε εννέα ημέρες διαπράττεται μία γυναικοκτονία, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.  

Το οικονομικό βοήθημα αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων που εκτιμάται ότι πρέπει να δώσουν τα θύματα για να βρουν ασφάλεια. Έρευνα του 2017, από το Συμβούλιο Εργατικών Συνδικάτων της Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο απαιτούνται 18.000 δολάρια Αυστραλίας (14.000$), συμπεριλαμβανομένου του ποσού για την πρόσληψη δικηγόρου, τις δαπάνες για τη μετακόμιση, όπως και τα έξοδα για να στηθεί ένα νέο νοικοκυριό. Το ποσό αυτό πιθανόν να είναι ακόμη υψηλότερο φέτος, αναφέρει το Συμβούλιο.

Παράλληλα, κάποιοι, αν και καλωσόρισαν τα νέα για την οικονομική στήριξη, επεσήμαναν ότι αυτή η κίνηση δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της ενδοοικογενειακής βίας στην Αυστραλία. 

Η Μέρι Κρουκς, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Victorian Women's Trust επεσήμανε ότι η χώρα πρέπει να κάνει μία ευρύτερη συζήτηση για την κουλτούρα που βάζει τους άνδρες επικεφαλής της οικογένειας και στις περισσότερες θέσεις εξουσίας στην κυβέρνηση και τις εταιρείες. 

Επίσης, τόνισε, πρέπει να τεθούν ερωτήματα για το γιατί οι γυναίκες είναι εκείνες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι της οικογένειας. «Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα ηθικής και πολιτικής. Γιατί η γυναίκα πρέπει να βιώσει περισσότερο αυτό το ακραίο τραύμα και την αναστάτωση όταν δεν είναι εκείνη το άτομο που προκαλεί κακό; Γιατί εκείνη θα πρέπει να πάρει γρήγορα τα παιδιά και τα κατοικίδια και πιθανόν να μην μπορεί να βρει θέση ένα καταφύγιο;», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Αυστραλία έχει κακές «επιδόσεις» σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων. Στη σχετική φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ βρίσκεται στην 50η θέση. 

Αν και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι στο ιστορικό χαμηλό του 13,4%, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης τον Μάιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες έχασαν τη δουλειά τους ή είδαν τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται κατά τη διάρκεια των lockdown. 

Παράλληλα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η πανδημία οδήγησε σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην Αυστραλία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα δύο τρίτα των γυναικών που βίωσαν σωματική ή σεξουαλική βία από πρώην ή νυν σύντροφο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφεραν ότι αυτό ξεκίνησε ή εντάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Επιπλέον, τα lockdown εμπόδισαν πολλές γυναίκες να φύγουν από κακοποιητικές σχέσεις και τώρα- παρότι χαλαρώνουν οι περιορισμοί- η άνοδος των ενοικίων το κάνει αυτό ακόμη πιο δύσκολο. 

Τα τελευταία χρόνια η Αυστραλία έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την ενδοοικογενειακή βία με διάφορα εθνικά σχέδια. Όμως, τα ποσοστά παραμένουν υψηλά και φαίνεται πως είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι ξεπερασμένες αντιλήψεις. 

Για παράδειγμα, έρευνα του 2018 έδειξε ότι ένας στους πέντε Αυστραλούς πιστεύουν ότι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας είναι «φυσιολογικές αντιδράσεις στο καθημερινό άγχος και την αγανάκτηση».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα plug-in υβριδικά ρυπαίνουν σχεδόν όσο και τα βενζινοκίνητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Διεθνή / Τα plug-in υβριδικά ρυπαίνουν σχεδόν όσο και τα βενζινοκίνητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η μελέτη υπολογίζει ότι η συστηματική υποεκτίμηση των εκπομπών έχει επιτρέψει στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να αποφύγουν πάνω από 5 δισ. ευρώ σε πρόστιμα την περίοδο 2021–2023
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικό «στοπ» στις ευκαιρίες της Ουκρανίας — Η δοκιμασία μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι

Διεθνή / Αμερικανικό «στοπ» στις ευκαιρίες της Ουκρανίας - Η δοκιμασία μετά τη συνάντηση Τραμπ και Ζελένσκι

Η συνάντηση, αν και δεν έφερε τις μεγάλες εξαγγελίες που ήλπιζε το Κίεβο, έδειξε ότι οι δύο ηγέτες επιχειρούν να διατηρήσουν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Η νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη: Ποιοι εξάγουν και ποιοι εισάγουν ρεύμα

Διεθνή / Η νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη: Ποιοι εξάγουν και ποιοι εισάγουν ρεύμα

Η Ευρώπη επαναχαράσσει τον ενεργειακό της χάρτη: ποια κράτη εξάγουν και ποια εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια, πώς επηρεάζει η πράσινη μετάβαση και γιατί η Γαλλία έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Διεθνή / Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια φοιτητική διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Πανεπιστήμιο της Ανταναναρίβο εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ραζοελίνα
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Διεθνή / Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Οι χάρτες περιλαμβάνουν «σημεία πίεσης για τη ρωσική άμυνα και τη στρατιωτική οικονομία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ώστε να αναγκαστεί ο Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο»
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Διεθνή / Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Στη Σύνοδο Υγείας του Βερολίνου αναδείχθηκε η υπερφόρτιση των γιατρών και η ανάγκη χρήσης AI για μείωση της γραφειοκρατίας - Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή εφαρμογή και τα ποιοτικά δεδομένα είναι κλειδί για επιτυχία
LIFO NEWSROOM
«Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σείρα με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

Διεθνή / «Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σειρά με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

«Yπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο αμερικανικός στρατός επανέρχεται στην πολεμική του ηθική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Το παιδί φέρεται να έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του στην αυλή του σχολείου, όταν είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να πλησιάζουν και άρχισε να τρέχει προς το χωριό Αλ-Ρίχια
LIFO NEWSROOM