Αυστραλία: Οικονομική στήριξη σε θύματα βίαιων συντρόφων, για να μπορούν να τους εγκαταλείψουν

Αυστραλία: Οικονομική στήριξη σε θύματα βίαιων συντρόφων, για να μπορούν να τους εγκαταλείψουν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προσφέρει εφάπαξ οικονομική στήριξη σε πολίτες προκειμένου να τους βοηθήσει να φύγουν από βίαιες σχέσεις. 

Από σήμερα, Τρίτη, θύματα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν 5.000 δολάρια Αυστραλίας (3.700$), ποσό που περιλαμβάνει μετρητά και απευθείας πληρωμές για δαπάνες όπως δίδακτρα. 

Η υπηρεσία που θα «τρέξει» αυτό το διετές πιλοτικό πρόγραμμα ανέφερε ότι άρχισε να δέχεται τηλεφωνήματα και μηνύματα προτού καν ανοίξει η διαδικασία των αιτήσεων. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους, αλλά αναμένεται ότι οι περισσότερες αιτήσεις θα γίνουν από γυναίκες, σε μία χώρα όπου κάθε εννέα ημέρες διαπράττεται μία γυναικοκτονία, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.  

Το οικονομικό βοήθημα αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων που εκτιμάται ότι πρέπει να δώσουν τα θύματα για να βρουν ασφάλεια. Έρευνα του 2017, από το Συμβούλιο Εργατικών Συνδικάτων της Αυστραλίας, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο απαιτούνται 18.000 δολάρια Αυστραλίας (14.000$), συμπεριλαμβανομένου του ποσού για την πρόσληψη δικηγόρου, τις δαπάνες για τη μετακόμιση, όπως και τα έξοδα για να στηθεί ένα νέο νοικοκυριό. Το ποσό αυτό πιθανόν να είναι ακόμη υψηλότερο φέτος, αναφέρει το Συμβούλιο.

Παράλληλα, κάποιοι, αν και καλωσόρισαν τα νέα για την οικονομική στήριξη, επεσήμαναν ότι αυτή η κίνηση δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της ενδοοικογενειακής βίας στην Αυστραλία. 

Η Μέρι Κρουκς, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Victorian Women's Trust επεσήμανε ότι η χώρα πρέπει να κάνει μία ευρύτερη συζήτηση για την κουλτούρα που βάζει τους άνδρες επικεφαλής της οικογένειας και στις περισσότερες θέσεις εξουσίας στην κυβέρνηση και τις εταιρείες. 

Επίσης, τόνισε, πρέπει να τεθούν ερωτήματα για το γιατί οι γυναίκες είναι εκείνες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι της οικογένειας. «Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα ηθικής και πολιτικής. Γιατί η γυναίκα πρέπει να βιώσει περισσότερο αυτό το ακραίο τραύμα και την αναστάτωση όταν δεν είναι εκείνη το άτομο που προκαλεί κακό; Γιατί εκείνη θα πρέπει να πάρει γρήγορα τα παιδιά και τα κατοικίδια και πιθανόν να μην μπορεί να βρει θέση ένα καταφύγιο;», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Αυστραλία έχει κακές «επιδόσεις» σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων. Στη σχετική φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ βρίσκεται στην 50η θέση. 

Αν και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι στο ιστορικό χαμηλό του 13,4%, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης τον Μάιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες έχασαν τη δουλειά τους ή είδαν τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται κατά τη διάρκεια των lockdown. 

Παράλληλα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η πανδημία οδήγησε σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην Αυστραλία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα δύο τρίτα των γυναικών που βίωσαν σωματική ή σεξουαλική βία από πρώην ή νυν σύντροφο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφεραν ότι αυτό ξεκίνησε ή εντάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Επιπλέον, τα lockdown εμπόδισαν πολλές γυναίκες να φύγουν από κακοποιητικές σχέσεις και τώρα- παρότι χαλαρώνουν οι περιορισμοί- η άνοδος των ενοικίων το κάνει αυτό ακόμη πιο δύσκολο. 

Τα τελευταία χρόνια η Αυστραλία έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την ενδοοικογενειακή βία με διάφορα εθνικά σχέδια. Όμως, τα ποσοστά παραμένουν υψηλά και φαίνεται πως είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι ξεπερασμένες αντιλήψεις. 

Για παράδειγμα, έρευνα του 2018 έδειξε ότι ένας στους πέντε Αυστραλούς πιστεύουν ότι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας είναι «φυσιολογικές αντιδράσεις στο καθημερινό άγχος και την αγανάκτηση».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ