Αθώοι Σουηδοί κινηματογραφιστές για βεβήλωση του πιο πολύνεκρου ναυαγίου στην Ευρώπη

Αθώοι Σουηδοί κινηματογραφιστές για βεβήλωση του πιο πολύνεκρου ναυαγίου στην Ευρώπη Facebook Twitter
Αθώοι Σουηδοί κινηματογραφιστές για βεβήλωση του πιο πολύνεκρου ναυαγίου στην Ευρώπη (local.se)
0

Δικαστήριο στη Σουηδία αθώωσε δύο σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ που κατηγορούνταν ότι παραβίασαν την περιοχή όπου συνέβη το πολύνεκρο ναυάγιο στην Εσθονία το 1994.

Οι δύο ντοκιμαντερίστες έκαναν υποβρύχιες λήψεις στο ναυάγιο, θέτοντας νέα ερωτήματα σχετικά με την αιτία της χειρότερης θαλάσσιας τραγωδίας στην Ευρώπη εν καιρώ ειρήνης.

Οι Henrik Evertsson και Linus Andersson έστειλαν ένα υποβρύχιο με τηλεχειρισμό στο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο του 1994 με αποτέλεσμα να πεθάνουν 852 άνθρωποι.

Η περιοχή χαρακτηρίστηκε νεκροταφείο από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Εσθονία ένα χρόνο αργότερα.

Το βίντεο αποκάλυψε μια τεράστια τρύπα στην πλευρά του πλοίου, προκαλώντας αμφιβολίες για τα ευρήματα μιας επίσημης έρευνας για το ναυάγιο, αλλά οι Evertsson και Andersson κατηγορήθηκαν από τη Σουηδία για παραβίαση της ιερότητας του ναυαγίου.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Γκέτεμποργκ διαπίστωσε τη Δευτέρα ότι οι δύο Σουηδοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να λάβουν σοβαρά πρόστιμα ή έως και δύο χρόνια ποινή φυλάκισης, είχαν «διαπράξει πράξεις που τιμωρούνται βάσει του λεγόμενου Νόμου της Εσθονίας», αλλά δεν μπορούσαν να τιμωρηθούν επειδή τότε ήταν σε πλοίο με γερμανική σημαία σε διεθνή ύδατα.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η Γερμανία «δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία» που υπεγράφη μεταξύ των τριών χωρών - Σουηδία, Εσθονία και Φινλανδία - σύμφωνα με την οποία το ναυάγιο κηρύχθηκε απαραβίαστο.

Το πλοίο, δε που η ομάδα χρησιμοποίησε για να στείλει τη ρομποτική κάμερα προκειμένου να πάρει πλάνα τον Σεπτέμβριο του 2019 θεωρήθηκε ως «γερμανική επικράτεια».

Μια διεθνής έκθεση το 1997 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλοίο, που εκτελούσε μία συνήθη βραδινή διέλευση από το Ταλίν στη Στοκχόλμη, μεταφέροντας 803 επιβάτες και 186 άτομα πλήρωμα, βυθίστηκε όταν ο πόρτες του καταστρώματος άνοιξαν κατά τη διάρκεια μιας δυνατής καταιγίδας, πλημμυρίζοντας το κατάστρωμα.

Οποιαδήποτε υπόδειξη ότι το σκάφος είχε τρύπα απορρίφθηκε, αλλά οι επιζώντες επέμειναν ότι άκουσαν και ένιωσαν ένα δυνατό μεταλλικό χτύπημα περίπου 50 λεπτά πριν το πλοίο βυθιστεί. Μόνο 138 άτομα διασώθηκαν και μόνο 93 πτώματα ανακτήθηκαν.

Ομάδες που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων έχουν ζητήσει από καιρό μια νέα έρευνα, λέγοντας ότι το χτύπημα - και η εξαιρετική ταχύτητα με την οποία βυθίστηκε το πλοίο - συνάδουν με μια σύγκρουση που προκάλεσε υποβρύχια ζημιά στο πλοίο της Εσθονίας. Άλλοι έκαναν λόγο για έκρηξη, η οποία αποκλείστηκε επίσης από έρευνα του 2005.

Το ντοκιμαντέρ των Σουηδών, που κυκλοφόρησε πέρυσι, έδειξε μια τρύπα ύψους 4 μέτρων και μήκους 1,2 μέτρων στην δεξιά πλευρά του πλοίου.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι πιθανότατα προκλήθηκε από σύγκρουση με αντικείμενο βάρους μεταξύ 1.000 και 5.000 τόνων, ταξιδεύοντας με ταχύτητα μεταξύ δύο και τεσσάρων κόμβων.

Τα ευρήματα των κινηματογραφιστών οδήγησαν σε μια διπλωματική κινητικότητα, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Εσθονίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εκδίδουν κοινή δήλωση, όπου συμφωνούν ότι «οι νέες πληροφορίες που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ θα διερευνηθούν προς επαλήθευση».

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας είπε πέρυσι ότι η ταινία «εγείρει ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Σουηδία ανακοίνωσε σχέδια για τροποποίηση του νόμου, προκειμένου να επιτρέψει την επανεξέταση του ναυαγίου.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM