«Ασυνήθιστος» κάυσωνας πλήττει την Ισπανία και επεκτείνεται στη Γαλλία - Τι λένε οι ειδικοί

«Ασυνήθιστος» κάυσωνας πλήττει την Ισπανία και επεκτείνεται στη Γαλλία - Τι λένε οι ειδικοί Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Η θερμοκρασία ξεπέρασε εχθές τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλά τμήματα της Ισπανίας και σήμερα πρόκειται να πλήξει και τη Γαλλία, σε ένα «ασυνήθιστο» φαινόμενο για την εποχή το οποίο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Ο καύσωνας αυτός, που έρχεται μετά τον πιο ζεστό Μάιο εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια στην Ισπανία, φέρνει «ακραίες θερμοκρασίες», δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (Aemet).

Το φαινόμενο, που οφείλεται σε μια τοπική ύφεση μεταξύ των Αζόρων και της Μαδέρας και η οποία μεταφέρει σταδιακά προς τη δυτική Ευρώπη πολύ ζεστό αέρα από το Μάγρεμπ, ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και «ενδέχεται να διαρκέσει ως το τέλος της εβδομάδας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτή η ακραία ζέστη, αυτή την περίοδο της άνοιξης, δεν είναι φυσιολογική» και οφείλεται «στην κλιματική αλλαγή», τόνισε ο ντελ Κάμπο.

Σύμφωνα με την Aemet, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Ισπανίας και ενδέχεται να φτάσει ως τους 43 βαθμούς Κελσίου στην Ανδαλουσία, στα νότια. Ο υδράργυρος στη διάρκεια της νύκτας δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 με 25 βαθμούς σε αυτές τις περιοχές της χώρας.

«Ιδιαίτερα πρόωρος» καύσωνας και στη Γαλλία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες «ιδιαίτερα υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

Στη Γαλλία καταγράφηκε χθες Δευτέρα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για το 2022, με 37,6 βαθμούς Κελσίου στην Κερς, στα νοτιοανατολικά.

Ο καύσωνας θα επεκταθεί σήμερα στη νοτιοδυτική Γαλλία, με τη θερμοκρασία να ενδέχεται να φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου, προτού εξαπλωθεί σε όλη τη νότια χώρα και στη συνέχεια προς το βορρά.

Στη νότια Γαλλία η κορύφωση του φαινομένου θα είναι από την Πέμπτη ως το Σάββατο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται εκείνες τις ημέρες μεταξύ των 35 και 39 βαθμών Κελσίου, κατά τόπους φτάνοντας έως και τους 40, βάσει των προβλέψεων της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί σε όλη τη χώρα «από τότε που διατηρούνται αρχεία», το 1947, διευκρίνισε η υπηρεσία. Εξάλλου ήδη έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κατανάλωση νερού σε 35 διαμερίσματα στη Γαλλία, δηλαδή σε περίπου το ένα τρίτο της χώρας.

Ανησυχία για πυρκαγιές

Το κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα έπειτα από μια ιδιαίτερα ζεστή και ξηρή άνοιξη που προκάλεσε ξηρασία σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας, εγείροντας φόβους για προβλήματα στις σοδειές και για ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Χθες Δευτέρα μαίνονταν στη νοτιοανατολική Γαλλία αρκετές εστίες πυρκαγιών.

Στην Πορτογαλία το κύμα καύσωνα που ξεκίνησε την Παρασκευή αναμένεται να παραταθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 30 και 35 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας. Η χώρα κατέγραψε τον πιο ζεστό Μάιο από το 1931 και σχεδόν το σύνολό της υποφέρει από «σοβαρή ξηρασία», με τον κίνδυνο των πυρκαγιών να είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία, όπου, σύμφωνα με την Aemet, ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι «ακραίος» για τη μεγάλη πλειονότητα του εδάφους της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM
Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Πηγή κοντά στο βασιλικό ζεύγος αναφέρει ότι μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και εν μέσω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, δεν αντέχουν να ζει κοντά τους
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ουκρανία: «Χτυπήσαμε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία» με πυραύλους Storm Shadow - Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο

«Τα αποτελέσματα του πλήγματος αποτιμώνται» αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο - «Δύο νεκροί» από την αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM