Άσυλο σε τέσσερις τούρκους στρατιωτικούς χορήγησε η Γερμανία

Άσυλο σε τέσσερις τούρκους στρατιωτικούς χορήγησε η Γερμανία Facebook Twitter
0

Το αίτημα τεσσάρων τούρκων στρατιωτικών για χορήγηση ασύλου έκαναν δεκτό οι γερμανικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», από το τεύχος που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ των τεσσάρων βρίσκεται και ο πρώην συνταγματάρχης Ιλχάμι Π., ο οποίος την εποχή της απόπειρας πραξικοπήματος υπηρετούσε ως Διοικητής της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Άγκυρας και κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ως ένας εκ των επικεφαλής της προσπάθειας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση για χορήγηση ασύλου σημαίνει στην πράξη ότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα απέλασης των εν λόγω ατόμων προκειμένου να δικαστούν στην Τουρκία με τις κατηγορίες της προδοσίας και της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση των γερμανικών αρχών αναμένεται πάντως να επιβαρύνει εκ νέου τις ήδη τεταμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις, καθώς ειδικά η περίπτωση του Ιλχάμι Π. είχε συζητηθεί επανειλημμένα κατά τις συναντήσεις γερμανών και τούρκων αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες.

Όπως αναφέρει το Spiegel, o Ταγίπ Ερνρτογάν είχε προτείνει στον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να «ανταλλάξουν» τον τούρκο στρατιωτικό με τον γερμανοτούρκο ανταποκριτή της «Die Welt» Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο από τις τουρκικές αρχές. Η γερμανική πλευρά απέρριψε την πρόταση.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους του «Spiegel» ο Ιλχάμι Π. εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο εντοπισμού και απαγωγής του από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ενώ βρίσκεται στην Γερμανία, ενώ, όπως είπε, η γερμανική αστυνομία του συνέστησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Ο ίδιος πάντως επιθυμεί να επιστρέψει στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να περιμένει «μέχρι να φύγει επιτέλους ο Ερντογάν».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM