Σήμερα αναμένεται η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγησή του.

 

Όπως ανακοίνωσε, διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

 

Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει διαφορετική στρατηγική, επιλέγοντας διαφορετικές ηλικιακές ομάδες για χορήγηση του εμβολίου. Άλλες προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες σε πολίτες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19. 

 

Στη σημερινή συνεδρίαση της  Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής των εμβολιασμών με AstraZeneca σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.  

 

Σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε επιτραπεί σε πολίτες ηλικίας 18 ετών μέχρι και 64 ετών, και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

 

Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που  αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. 

 

Οι αποφάσεις των χωρών

 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το Βέλγιο αποφάσισε να περιορίσει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών.

 

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού αλλά όχι για τα άτομα κάτω των 60 ετών. Ανάλογη απόφαση πήραν η Ιταλία και η Πορτογαλία.

 

Η Ολλανδία επίσης, περιορίζει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών

 

Η Γαλλία από την άλλη, θα προχωρήσει με τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών και η Γερμανία σε άνω από 60.

 

Να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 30 ετών στη Βρετανία συνέστησε την Τετάρτη το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο για τους εμβολιασμούς ενώ στη Σουηδία, μετά την απόφαση αναστολής του Μαρτίου, ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

 

Αντίθετα, η Αυστρία είναι από τις χώρες που η κυβέρνηση τόνισε πως θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμού με την AstraZeneca.

 

Στην Αυστραλία η κυβέρνηση απαγορεύει το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 50 ετών, ωστόσο εξετάζονται τα δεδομένα από τον ΕΜΑ και πιθανόν να υπάρξουν κι άλλοι ηλικιακοί περιορισμοί.

 

Οι Φιλιππίνες αποφάσισαν τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών ενώ η η αφρικανική Ένωση αποφάσισε να μην αγοράσει τα εμβόλια της AstraZeneca.

 

Η Ινδία από την πλευρά της, έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca.
 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr