Εμβόλιο Astrazeneca: Σήμερα η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής - Οι διαφορετικές αποφάσεις των κρατών

Astrazeneca: Σήμερα η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών - Οι αποφάσεις των κρατών για τη χορήγησή του Facebook Twitter
EPA
0

Σήμερα αναμένεται η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγησή του.

Όπως ανακοίνωσε, διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει διαφορετική στρατηγική, επιλέγοντας διαφορετικές ηλικιακές ομάδες για χορήγηση του εμβολίου. Άλλες προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες σε πολίτες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19. 

Στη σημερινή συνεδρίαση της  Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής των εμβολιασμών με AstraZeneca σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.  

Σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε επιτραπεί σε πολίτες ηλικίας 18 ετών μέχρι και 64 ετών, και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που  αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. 

Οι αποφάσεις των χωρών

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το Βέλγιο αποφάσισε να περιορίσει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών.

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού αλλά όχι για τα άτομα κάτω των 60 ετών. Ανάλογη απόφαση πήραν η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Η Ολλανδία επίσης, περιορίζει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών

Η Γαλλία από την άλλη, θα προχωρήσει με τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών και η Γερμανία σε άνω από 60.

Να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 30 ετών στη Βρετανία συνέστησε την Τετάρτη το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο για τους εμβολιασμούς ενώ στη Σουηδία, μετά την απόφαση αναστολής του Μαρτίου, ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

Αντίθετα, η Αυστρία είναι από τις χώρες που η κυβέρνηση τόνισε πως θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμού με την AstraZeneca.

Στην Αυστραλία η κυβέρνηση απαγορεύει το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 50 ετών, ωστόσο εξετάζονται τα δεδομένα από τον ΕΜΑ και πιθανόν να υπάρξουν κι άλλοι ηλικιακοί περιορισμοί.

Οι Φιλιππίνες αποφάσισαν τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών ενώ η η αφρικανική Ένωση αποφάσισε να μην αγοράσει τα εμβόλια της AstraZeneca.

Η Ινδία από την πλευρά της, έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca.
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ