ΤΩΡΑ

Αρνητικό το Βερολίνο σε ομιλία Ερντογάν στη Γερμανία στο περιθώριο της συνάντηση του G20

Αρνητικό το Βερολίνο σε ομιλία Ερντογάν στη Γερμανία στο περιθώριο της συνάντηση του G20 Facebook Twitter
0

Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει εμφάνιση και ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε συμπατριώτες του στη Γερμανία στο περιθώριο της συνάντησης της ομάδας του G20 που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Αμβούργο. Τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο αναφέροντας ότι σύμφωνα με σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται παρόμοιες εμφανίσεις τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές από πολιτικούς των οποίων οι χώρες δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Λόγοι πολιτικοί και ασφαλείας

 

Νωρίτερα, από τη Ρωσία όπου βρίσκεται για επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε σχετικό αίτημα από τον Τούρκο πρόεδρο. Ο κ.Γκάμπριελ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για καλή ιδέα, εξηγώντας ότι η αρνητική του στάση σχετίζεται τόσο με πολιτικούς λόγους όσο και με ενδοιασμούς που άπτονται του τομέα ασφάλειας, δεδομένου ότι λόγω του G20 δεν υπάρχουν διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις για την επόπτευση της ασφάλειας. «Η χώρα μας είναι μια ανοικτή χώρα αλλά δεν έχουμε την πρόθεση να μεταφέρουμε στον πληθυσμό μας εσωτερικοπολιτικές διενέξεις άλλων χωρών» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο τούρκος πρόεδρος θα γίνει δεκτός στο Αμβούργο με όλες τις τιμές αλλά ό,τι ξεπερνά αυτό το επίπεδο δεν θεωρείται λογικό σε αυτήν την χρονική περίοδο.


Από την πλευρά του και ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του SPD και υποψήφιος καγκελάριος, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης. «Σε ξένους πολιτικούς που ποδοπατούν τις αξίες μας δεν πρέπει να τους δίνουμε χώρο για λόγους διχαστικούς» δήλωσε στην εφημερίδα Bild. «Δεν θέλω ο κ. Ερντογάν που φυλακίζει αντιφρονούντες και δημοσιογράφους να μιλά σε μεγάλες εκδηλώσεις στη Γερμανία». Αλλά και το κόμμα Η Αριστερά ζήτησε από την κυβέρνηση να απαγορεύσει ομιλία του Ερντογάν στη Γερμανία.

«Ο Ερντογάν έχει βλάψει τις σχέσεις με τη Γερμανία»


Ο πρόεδρος των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής, Τζεμ Έζντεμιρ ζήτησε από τον πρόεδρο Ερντογάν να απελευθερώσει αντιφρονούντες και φυλακισμένους δημοσιογράφους πριν από την έλευσή του στη Γερμανία. «Θα αποτελούσε ένδειξη σεβασμού και τήρησης του συντάγματός μας» είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, υπογραμμίζοντας ότι είναι γενικά ένδειξη ισχύος ενός κράτους δικαίου όταν αντέχει δυσάρεστες εμφανίσεις και απόψεις. «Εάν απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους, μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις δημόσια για τη δημοκρατία και το μέλλον της Τουρκίας».


Ο πρόεδρος των Τουρκικών Κοινοτήτων Γερμανίας TGD, Γκεκάι Σοφουόγλου ζήτησε από το Βερολίνο να κρατήσει καθαρή στάση και να απαγορεύσει μια τέτοια μεγάλη εκδήλωση. «Εξ άλλου ο Ερντογάν έχει βλάψει σοβαρά τις σχέσεις με τη Γερμανία απαγορεύοντας σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθoύν γερμανούς στρατιώτες στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά και με τις αναφορές του περί ναζισμού». Από την άλλη πλευρά προέτρεψε τους γερμανούς πολιτικούς να μην αναγάγουν το ζήτημα σε προεκλογικό θέμα.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM
Τιμ Νταν: Ποιος είναι ο υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει να εκλέξει τον Τραμπ

Διεθνή / Τιμ Νταν: O υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει πρόεδρο τον Τραμπ

Αν και πιστεύει ότι το χρήμα δημιουργεί «ψευδαίσθηση ελέγχου» ο Νταν χρηματοδοτεί με εκατομμύρια την εκστρατεία του Τραμπ - Ποιος είναι ο μεγιστάνας των ορυκτών καυσίμων και το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Τέξας
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Μετά από πέντε χρόνια ανακαινίσεων η ανατολική πτέρυγα των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από την προσεχή εβδομάδα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ