Αρνήθηκε το άσυλο στη Γαλλία η Ρωσίδα δημοσιογράφος, που διαμαρτυρήθηκε live για την Ουκρανία

Αρνήθηκε τη χορήγηση ασύλου στη Γαλλία η Ρωσίδα δημοσιογράφος, που διαμαρτυρήθηκε live για την εισβολή στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.; Facebook
0

Aρνήθηκε την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να της χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, που εμφανίστηκε live με αντιπολεμικό πανό στην ρωσική τηλεόραση.

Η ίδια είπε ότι «δεν θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα της».

«Θα παραμείνουμε στη Ρωσία», δήλωσε ο Οβσιανίκοβα αναφερόμενη στην ίδια και τα παιδιά της, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η δημοσιογράφος έχει έναν 17χρονο γιο και μία 11χρονη κόρη. «Είμαι πατριώτισσα και ο γιος μου ακόμη μεγαλύτερος πατριώτης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φύγουμε, δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε πουθενά», τόνισε.

Ο Μακρόν δήλωσε την Τρίτη έτοιμος να προσφέρει «προξενική προστασία» στην Οβσιανίκοβα, είτε στη γαλλική πρεσβεία, είτε προσφέροντάς της άσυλο στη Γαλλία.

«Η ζωή μου άλλαξε για πάντα, σιγά σιγά το συνειδητοποιώ. Δεν μπορώ να επιστρέψω στην παλιά μου ζωή», σχολίασε η 43χρονη δημοσιογράφος στο Spiegel.

Η Οβσιανίκοβα εμφανίσθηκε τη Δευτέρα το βράδυ κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού δελτίου του προσκείμενου στο Κρεμλίνο Pervy Kanal (1ο Κανάλι) πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ, σας λένε ψέματα».

Αφού συνελήφθη καταδικάστηκε σε πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερη, ωστόσο κινδυνεύει να της ασκηθούν ποινικές διώξεις με βάση τον νέο νόμο που υιοθετήθηκε στη Ρωσία και ο οποίος προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών για όσους διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις».

«Είναι ένας πόλεμος εναντίον ενός αδελφού λαού! Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να τον δεχθεί», εξήγησε η δημοσιογράφος που έχει γεννηθεί στην Οδησσό της Ουκρανίας από Ουκρανό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα.

Ο Οβσιανίκοβα, που αυτή την περίοδο κρύβεται με φίλους, εκτίμησε ότι η παρέμβασή της ήταν «μια ειρηνική ενέργεια: είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και όλου του κόσμου να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό αυτός ο πόλεμος».

«Ήθελα επίσης να δείξω ότι και οι Ρώσοι είναι κατά του πολέμου αυτού, κάτι που πολλοί άνθρωποι στη Δύση δεν κατανοούν. Η πλειονότητα των έξυπνων και μορφωμένων ανθρώπων εδώ είναι αντίθετοι σε αυτό τον πόλεμο», εκτίμησε.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται για την κρατική τηλεόραση κατανοούν πολύ καλά τι συμβαίνει (…) Δεν είναι πεπεισμένοι προπαγανδιστές, συχνά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό», τόνισε.

«Δίνουν εσωτερική μάχη μεταξύ της εργασίας τους και του ηθικού του κώδικα (…) Όμως οι συνάδελφοι πρέπει να θρέψουν τις οικογένειές τους, γνωρίζουν ότι στο υφιστάμενο πολιτικό κλίμα δεν θα βρουν άλλη δουλειά», διευκρίνισε η δημοσιογράφος, η οποία δήλωσε «χαρούμενη» που πολλοί Ρώσοι δημοσιογράφοι σε κρατικά δίκτυα παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να εκφράσουν στην αντίθεσή τους στους περιορισμούς στην ενημέρωση.

Με πληροφορίες του AFP/dpa/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM