Αρνήθηκε το άσυλο στη Γαλλία η Ρωσίδα δημοσιογράφος, που διαμαρτυρήθηκε live για την Ουκρανία

Αρνήθηκε τη χορήγηση ασύλου στη Γαλλία η Ρωσίδα δημοσιογράφος, που διαμαρτυρήθηκε live για την εισβολή στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.; Facebook
0

Aρνήθηκε την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να της χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, που εμφανίστηκε live με αντιπολεμικό πανό στην ρωσική τηλεόραση.

Η ίδια είπε ότι «δεν θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα της».

«Θα παραμείνουμε στη Ρωσία», δήλωσε ο Οβσιανίκοβα αναφερόμενη στην ίδια και τα παιδιά της, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η δημοσιογράφος έχει έναν 17χρονο γιο και μία 11χρονη κόρη. «Είμαι πατριώτισσα και ο γιος μου ακόμη μεγαλύτερος πατριώτης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φύγουμε, δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε πουθενά», τόνισε.

Ο Μακρόν δήλωσε την Τρίτη έτοιμος να προσφέρει «προξενική προστασία» στην Οβσιανίκοβα, είτε στη γαλλική πρεσβεία, είτε προσφέροντάς της άσυλο στη Γαλλία.

«Η ζωή μου άλλαξε για πάντα, σιγά σιγά το συνειδητοποιώ. Δεν μπορώ να επιστρέψω στην παλιά μου ζωή», σχολίασε η 43χρονη δημοσιογράφος στο Spiegel.

Η Οβσιανίκοβα εμφανίσθηκε τη Δευτέρα το βράδυ κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού δελτίου του προσκείμενου στο Κρεμλίνο Pervy Kanal (1ο Κανάλι) πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ, σας λένε ψέματα».

Αφού συνελήφθη καταδικάστηκε σε πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερη, ωστόσο κινδυνεύει να της ασκηθούν ποινικές διώξεις με βάση τον νέο νόμο που υιοθετήθηκε στη Ρωσία και ο οποίος προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών για όσους διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις».

«Είναι ένας πόλεμος εναντίον ενός αδελφού λαού! Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να τον δεχθεί», εξήγησε η δημοσιογράφος που έχει γεννηθεί στην Οδησσό της Ουκρανίας από Ουκρανό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα.

Ο Οβσιανίκοβα, που αυτή την περίοδο κρύβεται με φίλους, εκτίμησε ότι η παρέμβασή της ήταν «μια ειρηνική ενέργεια: είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και όλου του κόσμου να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό αυτός ο πόλεμος».

«Ήθελα επίσης να δείξω ότι και οι Ρώσοι είναι κατά του πολέμου αυτού, κάτι που πολλοί άνθρωποι στη Δύση δεν κατανοούν. Η πλειονότητα των έξυπνων και μορφωμένων ανθρώπων εδώ είναι αντίθετοι σε αυτό τον πόλεμο», εκτίμησε.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται για την κρατική τηλεόραση κατανοούν πολύ καλά τι συμβαίνει (…) Δεν είναι πεπεισμένοι προπαγανδιστές, συχνά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό», τόνισε.

«Δίνουν εσωτερική μάχη μεταξύ της εργασίας τους και του ηθικού του κώδικα (…) Όμως οι συνάδελφοι πρέπει να θρέψουν τις οικογένειές τους, γνωρίζουν ότι στο υφιστάμενο πολιτικό κλίμα δεν θα βρουν άλλη δουλειά», διευκρίνισε η δημοσιογράφος, η οποία δήλωσε «χαρούμενη» που πολλοί Ρώσοι δημοσιογράφοι σε κρατικά δίκτυα παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να εκφράσουν στην αντίθεσή τους στους περιορισμούς στην ενημέρωση.

Με πληροφορίες του AFP/dpa/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΛΛΑΔΑ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Διεθνή / Τραμπ για 25η Μαρτίου: «Αντλούμε έμπνευση από την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού»

«Οι χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία, δοκιμασμένες μέσα από αγώνες και αισιόδοξες για ένα λαμπρό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΧΕΔΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σχέδιο 15 σημείων» έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ιράν - Τι προβλέπει, οι όροι

Τα δημοσιεύματα για το σχέδιο αυτό έρχονται την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται κι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μετακινούν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, στην περιοχή
THE LIFO TEAM