Αρμενία: «Τουρκικό F-16 κατέρριψε μαχητικό Su-25 – Νεκρός ο πιλότος»

Αρμενία: «Τουρκικό F-16 κατέρριψε μαχητικό Su-25 – Νεκρός ο πιλότος» Facebook Twitter
0

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε μαχητικό SU-25 της χώρας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας επιβεβαιώνουν πως ο πιλότος είναι νεκρός. Η επίθεση έγινε σε εναέριο χώρο της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους του Γερεβάν, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Russia Today. Οι ίδιοι επιμένουν πως το τουρκικό μαχητικό είχε απογειωθεί από βάση εντός του Αζερμπαϊτζάν. 

Διαψεύδει η Τουρκία

 

Σε διάψευση της είδησης προχώρησε η Άγκυρα. Την Δευτέρα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν διέψευδαν τις αναφορές που ήθελαν τουρκικά F-16 να υποστηρίζουν από αέρος τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ένας νέος κύκλος αιματηρής σύρραξης έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, με αφορμή τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Άγκυρα στηρίζει ανοικτά το Αζερμπαϊτζάν και έχει δεσμευτεί να το ενισχύσει «με κάθε δυνατό μέσο». 

Οι σφοδρές μάχες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες σηματοδοτούν νέο κύκλο εμπόλεμης κατάστασης για τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που τους χωρίζει μίσος δεκαετιών για τον έλεγχο της ευαίσθητης αυτής περιοχής του Καυκάσου. Μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 άνθρωποι - ανάμεσά τους και πολίτες.

Πρόκειται για μια περιφέρεια που οι Σοβιετικοί προσάρτησαν το 1921 στο κυρίως ισλαμικό Αζερμπαϊτζάν, αλλά το 1991 κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του με τη στήριξη της Αρμενίας, κράτος κατεξοχήν χριστιανικό. Ακολούθησαν πολλές ένοπλες συγκρούσεις με χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές παρά τη προσπάθεια διαμεσολάβησης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 1994.

Ιμπ. Καλίν: «Είμαστε πολύ κοντινά έθνη»

 

Η Τουρκία, η οποία τρέφει από καιρό γεωστρατηγικές φιλοδοξίες στην περιοχή του Καυκάσου και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, που προέκυψαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει αναγάγει το Αζερμπαϊτζάν, χώρα τουρκόφωνη και πλούσια σε υδρογονάνθρακες, σε κύριο σύμμαχό της στην περιοχή. Εκτός από τους κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς τους και και τα κοινά ενεργειακά προγράμματα, όπως ο αγωγός από το Μπακού στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν της Μεσογείου, τους συνδέει και φιλία που στηρίζεται στην κοινή άπωση για την Αρμενία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε αμέσως μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, δια του εκπροσώπου του Ιμπραχίμ Καλίν, να προσφέρει στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν.«Η Τουρκία παραμένει αλληλέγγυα με το Αζερμπαϊτζάν. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό μέσο. Είμαστε δύο πολύ κοντινά έθνη. Στην πραγματικότητα, θεωρούμαστε ως ένα έθνος με δύο κράτη, έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. Φυσικά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Αζέρων και της κυβέρνησης εναντίον κάθε είδους επιθετικότητα από την Αρμενία ή κάποιο άλλο κράτος».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM