Αριθμός ρεκόρ γυναικών, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων και αυτόχθονες στη νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας

Αριθμός ρεκόρ γυναικών, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων και αυτόχθονες στη νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MICK TSIKAS
0

Αριθμό ρεκόρ γυναικών, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά και αυτόχθονες επέλεξε ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, για την κυβέρνησή του, η οποία ορκίστηκε σήμερα.

Τα δέκα από τα 23 μέλη της κυβέρνησης είναι γυναίκες, έναντι επτά που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού των Φιλελεύθερων και του Εθνικού Κόμματος υπό τον Σκοτ Μόρισον.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Εντ Χούσικ και υπουργός Νεολαίας Αν Αλί έγιναν οι πρώτοι μουσουλμάνοι ομοσπονδιακοί υπουργοί της Αυστραλίας, σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Καμπέρα, ενώ η Λίντα Μπέρνεϊ, φορώντας έναν μανδύα από δέρμα καγκουρό, έγινε η πρώτη ιθαγενής γυναίκα που ανέλαβε το υπουργείο για τους Γηγενείς Πληθυσμούς της Αυστραλίας.

Ο Αλμπανέζι σχημάτισε ένα προσωρινό υπουργείο με τη συμμετοχή τεσσάρων μελών της κυβέρνησης, δύο ημέρες μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά και των ηγετών της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρίτσαρντ Μαρλς, που συμμετείχε στο προσωρινό υπουργείο, ήταν υπεύθυνος για τα ζητήματα Άμυνας, μαζί με την Πένι Γουόνγκ (θέματα εξωτερικής πολιτικής) τον Τζιμ Τσάλμερς (υπουργείο Οικονομικών) και την Κέιτι Γκάλαχερ (υπεύθυνη για τα χρηματοοικονομικά).

Ο Ντον Φάρελ είναι ο νέος υπουργός Εμπορίου και η Τάνια Πλάιμπερσεκ είναι η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ η Κλερ Ο' Νιλ θα είναι υπεύθυνη για τα εσωτερικά θέματα, με τον Κρις Μπόουεν να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο για την Ενέργεια.

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Μπιλ Σόρτεν θα είναι υπουργός, υπεύθυνος για τις υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Ο Αλμπανέζι δήλωσε χθες ότι οι Εργατικοί θα κυβερνήσουν αυτοδύναμα, καθώς διεκδικούν 77 έδρες στην κάτω βουλή, επί συνόλου 151 εδρών, και κατά συνέπεια θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας και δεν θα χρειαστούν την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο κλίμα, αλλά και των Πράσινων.

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας, μειώνει την ανάγκη διαπραγμάτευσης των Εργατικών με 16 ανεξάρτητους βουλευτές και κόμματα μειοψηφίας, προκειμένου να ψηφίσουν το νομοθετικό τους έργο, παρά το γεγονός ότι πρέπει να κερδίσουν επιπλέον υποστήριξη για την ψήφιση νομοθεσίας από την άνω βουλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την υποστήριξή τους παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ και τις προσπάθειες ενός αυξανόμενου αριθμού Δημοκρατικών γερουσιαστών να εμποδίσουν την πώληση όπλων στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Εσθονία: Η κυβέρνηση θα αιτηθεί την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου από τη Ρωσία

Διεθνή / Εσθονία: Η κυβέρνηση θα αιτηθεί την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου από τη Ρωσία

Τρία ρωσικά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Εσθονίας - «Μια τέτοια παραβίαση είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας
LIFO NEWSROOM
Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Διεθνή / Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε τη σημασία των νέων μέτρων λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να κλείσουμε την κάνουλα» και κάλεσε τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν άμεσα τις νέες κυρώσεις
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Διεθνή / Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Οι εντάσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού FCAS φέρνουν τη Γερμανία να εξετάζει Σουηδία ή Βρετανία αντί της Γαλλίας, ενώ οι διαφωνίες για ηγεσία και κατανομή εργασίας απειλούν το μέλλον των μαχητικών έως το 2040
LIFO NEWSROOM
«Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άντρας»: Η αμφιλεγόμενη πορεία της Κάντας Όουενς - Ρατσισμός, COVID και θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / «Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άντρας»: Η αμφιλεγόμενη πορεία της Κάντας Όουενς - Ρατσισμός, COVID και θεωρίες συνωμοσίας

Η Κάντας Όουενς βρέθηκε στο επίκεντρο ξανά για τη δίκη με την Μπριζίτ Μακρόν - Ποια είναι η πιο αμφιλεγόμενη φωνή του αμερικανικού συντηρητισμού; Από το κίνημα Blexit μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας
LIFO NEWSROOM