Αργεντινή: Πιθανότατα πάμε σε πτώχευση

Αργεντινή: Πιθανότατα πάμε σε πτώχευση Facebook Twitter
10

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της κυβέρνησης της Αργεντινής με τους πιστωτές που αρνούνται να πληρωθούν σε αναδιαρθρωμένα ομόλογα, μετά και την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που τους δικαιώνει.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αξελ Κισίλοφ δήλωσε σήμερα ότι μετά από αυτή την απόφαση που υποχρεώνει την Αργεντινή σε πληρωμές 1,33 δισ. δολαρίων στα vulture (γύπες) funds, , η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να αποζημιώσει όλους τους ομολογιούχους της. «Συνεπώς, κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα μας ωθήσει σε μία τεχνική πτώχευση. Με όποιον τρόπο κι αν το δεις η απόφαση οδηγεί βίαια την Αργεντινή προς τον κίνδυνο μίας οικονομικής κρίσης», είπε, μέσω μεταφραστή, ο κ. Κισίλοφ, μιλώντας την Τετάρτη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε μόλις 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δηλώσεις αυτές ίσως εντάσσονται σε μια προσπάθεια της Αργεντινής να σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους σκληρούς πιστωτές που αγόρασαν σε πολύ χαμηλή τιμή τα ομόλογα  της χώρας και θέλουν να τα πληρωθούν στο ακέραιο.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη δικαστική απόφαση απαγορεύει στην Αργεντινή να αποπληρώσει μία ομάδα πιστωτών χωρίς να αποζημιώσει την άλλη.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν ειναι θεμα προσωπικης αποψης Sue Rowland. 0τι κ να γραψεις εσυ για το τι νομιζεις ειναι παντελως αδιαφορο. Το θεμα εχει να κανει με τη κριση του καπιταλιστικου συστηματος. Εχουν χυθει τονοι μελανι που γραφουν ολα αυτα που συμβαινουν σημερα, αιωνες πριν. Ειμαι σιγουρος οτι θα ξερεις σιγουρα καποια πραγματα, μπορει κ πολλα. Η πραγματικοτητα ειναι μια. Το ξερεις. Θα'ρθει η σειρα μου κ η σειρα σου
Πραγματικά όρνεα. Κάτι που θα έπρεπε να είναι κατά γενική ομολογία παράνομο είναι νόμιμο απλά και μόνο επειδή βοηθά τους ήδη ισχυρούς και πλούσιους να γίνονται ισχυρότεροι και πλουσιότεροι. Το θλιβερό της υπόθεσης ωστόσο είναι όταν βλέπω σχολιαστές εδώ που θεωρούν ότι θα έπρεπε η Αργεντινή (κι όχι μόνο) να πληρώσει αυτά τα κατάπτυστα funds ακόμα και με κίνδυνο κοινωνικής κρίσης όπως στην περίπτωση της Ελλάδας ενώ μετά το παίζουν δήθεν επαναστάτες. Μα τόση πλύση εγκεφάλου πια από την ελίτ του κόσμου;
Ναι, έχεις δίκιο... αυξάνονται και εξαπλώνονται κ όλας τα πτώματα (άρα και οι γύπες, είναι θέμα ζήτησης) οπότε θα μπορείς να το επαναλαμβάνεις όσο θες αυτό. Η δυναμική του κάθε ένα στον πλανήτη αυτό, ειναι σε συνάρτηση πολλών πραγμάτων, ένα (απειροελάχιστο) από αυτά, είναι η στρεβλή τυφλή αποδοχή ότι αφού κάποιος αδυνατεί να αποφύγει την θυματοποίηση... του αξίζει.
Οχι βεβαια.Οι γυπες,τα τσακαλια και οι υαινες "την πεφτουν" και στα αδυνατα,αρρωστα, η τραυματισμενα ζωα.Αυτα τα οποια δεν μπορουν να υπερασπιστουν τους εαυτους τους.Το ιδιο ακριβως κανουν και τα περιβοητα "funds" τα οποια αγοραζουν χρεος στο 12 εως 25 % της ονομαστικης αξιας του ,και μετα χρησιμοποιουν τα υπαρχοντα "συστεμικα"μεσα για να επιτυχουν εισπραξη σε πολυ μεγαλυτερο ποσοστο,εως και 100% ει δυνατον.Οπως εγινε και στην περιπτωση του ελληνικου χρεους,και μαλιστα απο αρκετους "επενδυτες".Διοτι,πρωτον,εχουν την "οικονομικη αντοχη"να περιμενουν,και δευτερον εχουν αυτο που αποκαλειται "inside information(...και...influence...)τα οποια και αξιοποιουν αποτελεσματικα.
Αγαπητέ trollolo,Μια χαρά πληρώνει τα υπόλοιπα "κουρεμένα" χρέη της η Αργεντινή. Τα εν λόγω funds, κατέχουν μόνο το 7% του συνολικού ποσού των μη "κουρεμένων" ομολόγων. Άρα είναι θέμα αρχών: όπως η Αργνεντινή έχει δηλώσει ότι δε θα τους πληρώσει επειδή είναι vulture, έτσι και τα εν λόγω funds θεωρούν ότι εάν δεν πληρωθούν αυξάνονται οι πιθανότητες ηθικού κινδύνου για όσους έχουν κρατικά ομόλογα. Με άλλα λόγια τα κράτη να δανείζονται υπέρογκα ποσά και μετά να λένε σε όσους τα αγόρασαν: ουκ αν λαβεις παρα του μη έχοντος και έπειτα να ξεκινάνε από την αρχή τον ίδιο κύκλο...Τα εν λόγω κατάπτυστα funds, αγόρασαν τα ομόλογα όταν άλλοι τα πουλούσαν και εδώ και χρόνια δεν έχουν πάρει δεκάρα, τουλάχιστον 10... Οπότε τα πραγματικά τους κέρδη σε παρούσες αξίες (συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών εξόδων), είναι πολύ μικρότερα από αυτά που διαφημίζει η "εθνική χήρα" της Αργεντινής και τα δεξιά της χέρια...Και η κοινωνική έκρηξη στη χώρα θα γίνει ακόμα και εάν δεν πληρωθούν τα χρέη γιατί η εν λόγω χήρα είναι μία αυταρχική λαϊκίστρια που το μόνο που τη νοιάζει είναι να εξουσιάζει και να περνάει καλά η αυλή της και όχι ο απλός κόσμος στην Αργεντινή...Μα τόση πια πλύση εγκεφάλου οι αριστεροί στη χώρα μας που δεν μαθαίνουν ολόκληρη την ιστορία αλλά υπακόουν στην εκάστοτε προπαγάνδα...;
1.Βαλέ Καρό διάβασε το σχόλιο του Λάμπρου Κοντού που τα περιγράφει αυτά τα funds μια χαρά για να μη ξαναλέω τα ίδια.2. Δηλαδή εσύ προτιμάς έναν ολόκληρο λαό να πεινάσει παρά να πλουτίσουν περισσότερο κάποιοι ήδη πλούσιοι; Η "λογική" σου λοιπόν ομολογώ πως με ξεπερνά. Φαντάζομαι δεν είσαι και πολύ φιλάνθρωπος.
Φίλε Berlin, τα κράτη όπως και ο κόσμος που βρίσκεται σε αυτά λειτουργούν σαν μικρές εταιρείες. Έχουν έξοδα και έσοδα. Όταν οι κάτοικοι μιας χώρας είναι ανώριμοι στο να διαχειριστούν την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, τότε είναι υπεύθυνοι για τα δεινά που τους βρίσκουν. Καμιά φορά ένας λαός πρέπει να τιμωρείται για να μάθει το μάθημα του.*Αυτά τα λέω γενικά ως προς το γενικευμένο σχόλιο σου, για την Αργεντινή αποφεύγω να σχολιάσω επειδή δεν ξέρω ακριβώς τι έχει γίνει.